2 Jul, 2021

Att mosa snöbollen med en slägga

Sparande med ränta på ränta brukar ofta beskrivas som en snöboll som rullar ner för ett berg av kramsnö. I början växer inte bollen så snabbt men när diametern på snöbollen passerat 1 meter och bollen fått upp 20 km/h blir diametern snart både 2, 3 och 4 meter.

Samma sak ser man inom sparande. 2008 rasade börsen. Jag levde extremt billigt, jobbade extra, åt medhavd mat på hotellrummet på tjänsteresor och såg fram mot att kunna spara hela traktamentet, ökade upp bolånet med 100 000 kr som investerades på börsen mitt under brinnande finanskris. Ett år senare hade börsen vänt upp och jag nådde min första miljon, vilken då alltså tagit nästan 30 år att få ihop.

I år har egentligen inte gjort någonting och ändå har vår gemensamma aktieportfölj ökat med över 2 miljoner i värde på ett halvår. Det vill säga min andel har ökat lika mycket i värde av sig självt på 6 månader som det tog nästan 30 år att spara ihop. Det kanske dröjer 10 år till nästa gång börsen går upp 20% på ett halvår, men då räknar jag med att uppgången från första halvåren 2021 kommer kännas fjuttig.

Med den här erfarenheten blir jag därför alltid lite illa till mods när jag läser om personer som slår sönder snöbollen just när den rimligtvis snart verkligen ska börja få upp farten. Jag förstår ju så klart att sparade pengar är till för att användas och även 1-5 miljoner som tas ut ur portföljen verkligen kan påverka människors liv extremt mycket till det bättre. Så ett månadssparande i 5-20 år som skapat dessa 1-5 miljoner där hälften är insättning och andra halvan avkastning har så klart inte varit bortkastat. Jag förstår det. Men jag kan bara inte låta bli att tänka vad det kunde inneburit om pengarna fått jobba vidare några år till.

Nu senast var det mycket duktiga bloggaren Stefan Thelenius som använde en större del av portföljen för att köpa ett jättefint fritidshus. Utan att bra sparande och bra placeringar hade troligtvis det här huset aldrig kunnat bli verklighet, så för en person som inte har något emot att jobba till 60 eller 70 så kanske sparandet som möjliggjorde drömhuset har varit lika viktigt och positivt för livskvalitén som mitt sparande som möjliggjorde drömmen att kunna sluta jobba innan 40. Men samtidigt som jag läste blogginlägget och gladdes åt hans fina husköp så fick jag nästan en liten tår i ögat när jag tänkte på hans fina portfölj som fick sätta livet till i alldeles för ung ålder. RIP portföljen!

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.