2 Sep, 2021

Avdragsgillt bosparande

Jag såg idag att Kristdemokraterna har tagit fram ett förslag på avdragsillt bosparande för unga. Så här ser förslaget ut:

.........

............

Tanken är alltså att för unga personer som fått sitt första jobb göra ett sparande på 500 kr i månaden till ett förval som man aktivt måste tacka nej till. Jag har ingen bestämd åsikt i frågan, men i och med att det fortfarande blir valfritt och möjligt att tacka nej är det väl ett rimligt förslag. Frågan är dock om 20% skattereduktion på 500 kr i månaden i 60 månader är något som kommer öka chansen att få ihop till en kontantinsats i storstäderna? Det borde alltså om jag fattar det rätt handla om att man sparar ihop 30 000 kr under 5 år och för det får 6 000 kr lägre skatt totalt under dessa 5 år. Så man kan säga att man själv satt in 24 000 kr och staten bidragit med 6 000 kr. (Med reservation för att jag inte fattat exakt hur det ska funka.)

Efter en snabb googling verkar det inte vara ett helt nytt förslag. Det nya verkar vara att det ska ske som ett förval som man aktivt måste tacka nej till. I tidigare förslag från KD har möjligheten till avdrag varit betydligt större. Fördelen med det här nya förslaget bör vara att man i större usträckning når de som inte är så intresserade av att spara själva då det sker automatiskt. Vissa kanske till och med är för lata för att orka välja bort förvalet.

Vad tycker ni? Skulle man kunna använda något liknande på pensionssparande där man avdragsgillt och automatiskt sätter av ytterligare 1-2% till PPM, med möjlighet att välja bort det och köpa cigaretter och öl för pengarna istället för de som så önskar?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.