18 Mar, 2021

Billigt eller dyrt att vara sambo

Jag såg en omröstning på Twitter idag som fick mig att fundera lite. Eller rättare sagt utfallet från omröstningen.

Hur de 36.4% som anser det är billigare att bo själv än ihop med någon tänker fattar i alla fall inte jag.

Eller så här. Det är väl egentligen en tudelad fråga. Dels handlar det om att vara singel eller i ett förhållande och dels handlar det om att bo själv eller bo ihop med någon. Det finns nämligen ett mellanting mellan att vara singel och sambo. Det vill säga att man har ett förhållande med någon, utan att bo ihop.

Om vi tänker att du har en lägenhet på våning 3 i ett höghus och din partner har en egen lägenhet på våning 5 i samma hus. Ni umgås större delen av tiden och sover omväxlande på våning 3 och våning 5. Då tror jag inte någon kan säga emot att det skulle bli billigare att flytta ihop, även om det skulle innebära att det gemensamma boendet behövde vara lite större än era två egna lägenheter.

De 36,4% som svarat billigare måste alltså syfta på att det är själva förhållandet som kostar så mycket mer pengar att det äter upp besparingen i att många fasta kostnader halveras? Eller? Och vad är det då man gör i ett förhållande som man inte gör själv som kostar så mycket pengar? Min bild är att singlar snarast är ute mer på restauranger och nattliv (när inte någon pandemi lamslår världen).

Kanske är de så smarta att de tänker i två steg och att det kan bli barn på sikt i ett parförhållande och att det kostar pengar? I så fall är jag imponerad av deras "Second level thinking" innan de slängde iväg ett snabbt svar på en enkät. Även om jag så klart redan kommit på att man kan vara sambo utan barn. "Third level thinking".

Jaja jag vet, pengar är inte allt och era barn är jättefina och det bästa som hänt er.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.