10 Jul, 2023

Boken Spara Pengar

Uppdaterad:
10 Jul, 2023

Nu har jag läst en bok igen. De kända profilerna Christina Sahlberg och Günther Mårder har skrivit boken Spara Pengar - Experternas 323 bästa tips.

Boken gick snabbt att läsa, mest för att det var en så lättsam bok där det i många fall räckte att läsa rubrikerna. Vilket också är den metod som författarna rekommenderar i början av boken. 323 tips är mycket och omöjligt att ta till sig och genomföra. Så tanken är att man väljer ut några tips åt gången som man fördjupar sig i och kanske även testar. 

Nu är jag inte riktigt i målgruppen på så sätt att jag försöker hitta sätt att minska kostnaderna, då den långsiktiga planen snarare är att öka kostnaderna. Men då ämnet ligger mig varmt och hjärtat var det så klart spännande att se om det fanns några nya guldkorn och grejer jag själv missat. Så jag var mer på jakt efter nya roliga tips än just saker som skulle passa mig och mitt liv extra bra.

Efter en kort inledning där fördelarna med att spara pengar kort säljs in så är det pang på rödbetan med de 323 konkreta tipsen. Tipsen är uppdelade på olika nivå från enkla och små besparingar till de lite mer extrema tipsen. Det är allt från lite mer tekniska och stora grejer som att begära jämkning av skatten för den med stort bolån för att slippa ligga ute med pengar, till enklare grejer som att ta med matlåda och jämföra priser. Men också roliga favoriter som de som följt Günther länge till stor del känner igen.

Ett exempel är klassikern att tillverka egen starköl med alkoholhalt runt det vanliga ca 5% genom att blanda en starköl på 7,5% med en folköl med 2,8%. Hur gott det blir låter jag vara osagt och besparingen när jag jämför billigaste varianten på Willys respektive Systembolaget i de olika styrkorna blir att man kommer ner i 10,50 kr för 50 cl öl med styrka 5,15% jämfört med ordinarie pris på systembolaget på 12,90 kr för 5,2% styrka. Så dumt att det blir roligt. 

Men just att boken innehåller så många tips och är en blandning av “tråkiga grejer” som att dra ut frysen och damma värmeväxlaren för att få den att bli mer energisnål med mer roliga tips som att blanda ihop egen starköl tycker jag är dess styrka. Målgruppen är nog både den som kommit igång med ett sparande men vill kunna spara lite mer och behöver inspiration och tips. Men kanske också en bra present från den som är sparsam till kompisen som alltid klagar över att pengarna är slut.

Några få tips håller jag inte med om. Exempelvis att det skulle bli billigare per portion att äta många ihop tex via knytkalas eller turas om att bjuda varandra på middag. Jag tror tvärt om att billigast mat får man genom att storhandla på kampanj, frysa in och sen ta ut och laga exakt den mängd som man vet går åt när bara den närmaste kretsen som man lagar mat till varje dag ska äta. På så sätt får man ett matsvinn nära noll utan att riskera att det blir för lite. 

PR-geniet Günther räknade så klart ut att han skulle få gratis reklam här på bloggen genom att skriva en hälsning och även omnämna mig sist i boken. Ett billigt och enkelt knep, precis som många av tipsen i boken. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.