30 Oct, 2023

Boktips

Uppdaterad:
30 Oct, 2023

Jag har läst en relativt nyutkommen bok som jag tänkte tipsa om. Boken heter "Så här blir du miljonär som företagare" och är skriven av de kända ekonomiprofilerna Per H Börjesson och Günther Mårder.

Målgruppen blir så klart lite smalare än Per Hs tidigare böcker som visar hur alla svenskar kan bli miljonärer. Jag gissar att nästan alla skulle vilja bli miljonärer men inte alla kan eller vill bli det genom att starta egna företag. 

Boken är väldigt konkret och faktafylld men samtidigt liten och lättläst på cirka 150 sidor, så jag tycker den var intressant även om jag själv inte har några större ambitioner som företagare. Den är dessutom indelad i tydliga kapitel där man kan lusläsa de delar som känns relevanta och skumläsa andra delar.

Strukturen på boken kan man beskriva som ett flöde där man börjar med att gå igenom skillnaden på att driva företag och vara anställd och några extremt konkreta tips på hur man på olika sätt kan plocka ut pengar ur sitt bolag i form av låg lön, hög lön, utdelning, pensionssparande etc och vilka skatteeffekter detta får. Det här var delen som jag tycker var intressantast och något som jag tror nästan alla som driver eget företag kan ha nytta av.

Sen går boken vidare med hur man kan öka värdet på sitt bolag, ta in externt kapital och till slut sälja delar eller hela bolaget. Här finns det så klart mycket större pengar att tjäna jämfört med första delen som handlade om hur man genom vissa upplägg kan skatta 30-40% istället för 60-70% av pengarna man tar ut ur bolaget. Men det kommer bara vara aktuellt för en mindre grupp av företagarna så väldigt många företag är små, svåra att skala upp och väldigt beroende av ägarens egna jobb. 

Även om inte alla företag kan säljas eller börsintroduceras kan det så klart vara något som den som är ung och tänker driva ett företag i 10-30 år ändå kan ha med som ett långsiktigt alternativ. Dvs hur skapar man ett värde i bolaget som inte är beroende av att du själv är kvar och går till jobbet varje dag. Denna del kan även vara intressant om du är på andra sidan, det vill säga kan tänka dig att investera i företag som någon annan startat och driver.

Boken är utgiven av Sterners förlag, dvs samma förlag där jag gett ut mina två böcker. Jag har fått ett ex av boken gratis. Men har utöver det inte fått någon ersättning för att skriva om boken. Läs mer om boken här på förlagets hemsida.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.