14 Oct, 2023

Bra råd blir dåliga...

Uppdaterad:
26 Nov, 2023

Igår såg jag att Gabriel Mellqvist på Dagens Industri delade ett klipp från en podcast där han omnämndes. Det var Fredagspodden med Hannah och Amanda. En podd som jag aldrig hört tidigare, vilket är rätt rimligt eftersom målgruppen helt verkar vara tjejer. Det är dock en stor podd, vilket gör mig lite orolig, för det var nämligen bland det värsta jag hört när det kommer till snack om börsen och tips om sparande.

Bakgrunden var att Hannah som är VD på poddbolaget Perfect Day var på en middag i Göteborg där hon hamnade bredvid Gabriel. Då han är börsjournalist så frågade hon något i stil med hur hon skulle få upp intresset för sparande och aktier, eftersom hon inte tyckte det var roligt eller gick att förstå. Han gav då det klassiska tipset att hon kunde börja med lite mindre pengar för att lära sig efterhand och köpa bolag hon känner till och som hon gillar. Högst rimliga råd kan man tycka.

När Hannah sen skulle återberätta tipsen i podden var hon eld och lågor för sin nya hobby. Tyvärr tror jag Gabriels rätt vettiga tips till en vuxen kvinna med god ekonomi som ville köpa lite aktier har förvandlats till en total katastrof när de sen gick ut till några hundra tusen tjejer med varierande förkunskaper och marginaler i sin ekonomi. För jag vet inte om det skulle gå att ge sämre råd om man ens försökte!

Det kan låta som ett skämt men tre direkta citat från podden är “Hela börsen bygger på skvaller”, “Du bara trycker på knappar, köp, sälj, köp, sälj” och “Nu tog jag bort alla mina månadssparanden i små fjuttisar hit och dit som bara går upp och ner, och nu kör jag det här istället”

Det pratades om +15% på en dag. Det berättades en anekdot om en kompis till en kompis som började med 10 000 kr och som tack vare att hon var journalist "så hon läste ändå alla de här sakerna varje dag” och efter 1 år av intensiv trejding hade hon 1 miljon kronor och hade råd att skilja sig.

Ord som courtage, växlingsavgifter, risk, långsiktighet, värdering, riskspridning etc nämndes givetvis inte. Köp det som är hett och det snackas om i Hollywood var istället framgångsfaktorn.

Det hela avslutades med “halleluja, nu kör vi tjejer" och “tjejer, nu tar vi över börsen”.

Jag kan låta som en trött gubbe nu som känner mig hotad av att pigga och glada tjejer ska ta över börsen och går in i det hela med ett glatt sinne. Men jag tycker på riktigt att det här var smärtsamt att lyssna på och tror det kommer vara direkt skadligt för några av de som råkar bli inspirerade av just det här. Att med hög aktivitet köpa och sälja utländska bolag med tillhörande växlingsavgifter bara för att det snackas om dem är troligtvis ingen framgångsfaktor.

Att man testar att köpa lite aktier för småpengar och då väljer bolag som man förstår och tycker det är spännande att följa är så klart jättebra sätt att komma igång. Men att avsluta det månadssparande i fonder som gör att man mer eller mindre garanterat skulle blivit rik på lång sikt är ju extremt beklagligt.

Avsnittet om börsen är bara ca 5 minuter långt och börjar efter 45 minuter in. Skulle vara kul att höra om ni delar min bild eller om ni tycker att jag överreagerar och att det bara var inspirerande och kul inslag. Lyssna här:

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.