21 Jun, 2021

Corem D nu i portföljen

I fredags omvandlades mina Klövern pref till Corem D vilket jag också uppdaterat på sidan över aktuell portfölj. Det innebär att jag numera har 12% fler aktier och därmed också kan se fram emot 12% högre utdelning från detta innehav.

Bytet från pref till D har nog inte varit så populärt som Corem hade hoppats då mindre än hälften av preferensägarna i Corem och Klövern bytte till D-aktien. Att det är så många gamla ägare av Corem pref och Klövern pref som ligger kvar i preffen gör att jag antar att den kommer finnas kvar rätt länge. Målet för Corem var annars att på sikt avveckla preffen till förmån för D-aktien.

Flera artikler och krönikor har också lyft fram nackdelen och den ökade risken med D-aktier vilket kanske påverkat att så pass få bytte till D. Något jag saknat i alla de artiklar jag läst i frågan är att väga den ökade risken mot att man faktiskt fick 12% fler aktier och därmed 12% högre utdelning varje år. Att bara säga att risken är högre i D-aktien än preffen blir lite som att säga att Spanien är ett bättre fotbollslag än Sverige och att det därför "är högre risk att spela på Sverige" utan att ta hänsyn till att man inför EM fick 10 gånger pengarna på Spanien och 100 gånger pengarna på Sverige som vinnare av turneringen.

Det man faktiskt ska ta i beaktande i detta fall är om 6,9% i rätt trolig årlig utdelning från Corem D är tillräckligt bra i förhållande till risken. Inget annat.

Den som vill ha 10 000 per år i utdelning från Corem pref eller Corem D behöver 500 aktier oavsett vilken aktie man väljer eftersom de båda ger 20 kr per år och aktie i utdelning. Vilket kostar 160 500 kr om man köper preffen och 145 500 kr om man köper D-aktien. Det går alltså att argumentera för att det är lägre risk att behöva stoppa in och riskera 15 000 kr mindre för att få samma årliga utdelning genom D-aktien jämfört med preffen.

Jag kan inte avgöra om man borde fått 10%, 15% eller 25% fler aktier för att kompensera för den ökade risken i D jämfört med pref. Så kanske gjorde jag ett dåligt val som bara fick 12% fler aktier. Men jag har som sagt inte sett något som gjort en seriös bedömning av detta, utan många har nöjt sig med att förklara att om Corem skulle likvideras så blir D-aktieägarna förlorare. Utan att spekulera i hur sannolikt det är. Jag personligen har svårt att tro att huvudägaren Rutger Arnhult gjort en fuling och slagit ihop bolagen för att kunna blåsa lite preffägare i Klövern till att byta till Corem D och sen likvidera hela bolaget och sälja fastigheterna för att gå från 20 til 21 miljarder i förmögenhet eller något liknande.

Kanske får jag äta upp detta, men fram till dess ser jag fram mot att få 12 högre högre utdelning 4 gånger om året. Den första gången redan i början av juli. I och med att jag fick 12% fler aktier har jag också uppdaterat målet av antal aktier från 1000 stycken till 1 100 stycken. Så jag planerar att fortsätta fylla på i Corem D.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.