5 Apr, 2024

Deklarerad och klar

Uppdaterad:
5 Apr, 2024

Idag på  morgonen har jag gjort fyra saker. I följande ordning: Svurit över aprilvädret med snöfall, druckit kaffe, skickat in min deklaration som jag gjorde klar igår och läst Fru Efficients blogginlägg om hennes deklaration.

Roligt blogginlägg som jag kan rekommendera och som jag till viss del känner igen men som jag ändå inte alls håller med om.

Det jag känner igen är att det är rätt lurigt att förstå det här med deklaration av enskild firma. Även som någorlunda kunnig både i svenska språket, grundläggande matematik och ekonomi så är det lite smålurigt att hänga med. Jag försökte till exempel förra veckan förklara effekten av det här med “schablonavdrag på 25% för beräknade egenavgifter som sen rättas till i nästa års deklaration" för en kompis utan att lyckas fullt ut. Och ett år fick jag en fråga från skatteverket gällande min deklaration som jag var tvungen att läsa tre gånger för att fatta vad de egentligen frågade om. Och då tänkte jag precis som Fru Efficient att det måste finnas folk i Sverige som skulle ha ännu svårare än mig att fatta frågan.

Men när man väl lärt sig hur man gör så är det extremt enkelt att sköta ekonomin i en enskild firma med lite konsultverksamhet. Få fakturor, låga kostnader och inga tillgångar/skulder i firman utan bara en enkel resultaträkning. Där jag dessutom varje år blir förvånad över hur låg skatt det är på låga inkomster.

Framförallt tycker jag det är väldigt kul att tjäna pengar via firman. Jag har en prognos över 2024 i Excel som jag får uppdatera när jag får in lite nya pengar (eftersom grundtanken för några år sedan var inkomst nära noll så gör jag i början av året en försiktig prognos som överträffar noll och som jag sedan överträffar ytterligare en gång och känner mig duktig). Jag kan varje kvartal sätta av lite pengar till mitt IPS-konto som jag tycker är roligt att följa och det blir lite allmän pension som ger någon tusenlapp i PPM-pengar året efter. På något sätt tycker jag det här känns kul och motiverande även om pengarna är små och motsvarar en normal timmes upp- eller nedgång på börsen. Mycket roligare än att få en lön som är skattad och klar in på kontot som anställd.

För att ta ytterligare ett exempel så har jag grejer i mitt garage som jag knappt använder som jag nog skulle kunna få totalt 5 000 kr för. Det här skulle ju bli skattade och klara pengar rakt in på swish som så klart på sätt och vis är mycket bättre än att få fakturera 5 000 kr i firman för en dags jobb. Men att lägga ut annonser, få frågan om varan finns kvar, ha massa folk som ska komma och pruta etc är jag inte alls sugen på. Jämfört med att konsulta någon timme, få fylla i Excel-prognosen på firmans vinst, sätta av ytterligare 1 000 kr till IPS i Q2 och bidra med lite skatt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.