5 Dec, 2022

Det tar tid att jobba sig rik

Idag läste jag ett inlägg på Snåljåpens nyligen återstartade blogg. Det handlade om ett uttalande från företagaren Dan Olofsson om att man inte kan jobba sig rik i Sverige. Detta delvis på grund av det höga skattetrycket.

Här får man så klart börja med att fundera på vad man menar med "rik". Pratar vi miljardär håller jag med om att det är riktigt lurigt att lyckas genom att spara ihop pengarna från en lön. Men säg att man tycker 100 miljoner räcker för att vara rik, då håller jag inte med om att det är omöjligt, även om det troligtvis tar rätt lång tid. Men är det verkligen svårt och tar lång tid på att bli rik just på grund av det höga skattetrycket på arbete?

Här utgår jag hela tiden att det är ok att använda andras företagande, till exempel genom att investera pengarna i en indexfond som består av aktier i olika företag. Att bli rik genom arbete och stoppa pengarna på sparkonto med lägre ränta än inflationen håller jag med om är omöjligt.

Vi har ju framförallt hög skatt på höga inkomster så jag tänkte vi räknar på en hög lön. Till exemplet med den höga lönens försvar så behöver man vara en mer framgångsrik företagare än genomsnittet även för att bli riktigt rik på företagande, så jag tycker det är motiverat att titta på en rätt hög månadslön i ett sånt här exempel. Det vill säga att man är mer framgångsrik arbetare än genomsnittet när det handlar om att skaffa sig en hög lön.

Säg att man tjänar 100 000 kr i månaden brutto och får ut runt 60 000 kr i månaden (kostar arbetsgivaren 131 000 i månaden så visst har vi höga skatter på arbete) och att man klarar av att leva på 30 000 kr i månaden och därmed sparar fina 30 000 kr i månaden och får 10% årlig avkastning. Då tar det 37 år att få ihop 100 miljoner. Många kan ju leva betydligt billigare än 30 000 kr i månaden, så exemplet funkar även med en lägre lön. Så sanningen är nog egentligen att det inte är omöjligt att bli rik på arbete, men att det tar rätt lång tid och kräver en hög lön att jobba sig rik. Om man nu tycker just 100 miljoner är en lagom summa.

Men vad händer då om vi sänker skatten så att personen ovan skulle få ut 70 000 kr i månaden efter skatt? Allt annat lika skulle det alltså innebära ett månadssparande på 40 000 kr i månaden vilket med 10% årlig avkastning skulle göra att vi kom ner från 37 till 34 års sparande. Ingen fantastisk skillnad ändå va? Så frågan är om det är skatten på arbete som är problemet eller att många tycker både 34 och 37 år är en för lång tid?

Skulle man kunna nöja sig med 10 miljoner för att vara rik skulle jag säga att det är väldigt lätt att bli rik på arbete. Antingen gör man som mig och sparar mycket i runt 15 år. Eller så sparar man 5 000 kr i månaden i 30 år, eller 2 300 kr i månaden i 40 år (även här räknat på 10% årlig avkastning och då har jag ignorerat att 10 miljoner om 40 år inte är så mycket som idag).

Att det är lättare att bli riktigt rik på företagande handlar enligt mig om mer än skatten på arbete. Nämligen att ett framgångsrikt företag kan ge mycket mer än börsens genomsnittliga årliga avkastning om vinstera med framgång kan återinvesteras i företaget.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.