12 Feb, 2024

Ditt orangea kuvert

Uppdaterad:
12 Feb, 2024

Vi kan väl börja med att reda ut om det ska heta ditt orangea eller ditt orange kuvert. Enligt pensionsmyndigheten är grundregeln att man inte ska böja ordet orange dvs det ska heta det orange kuvertet. Men det skiter jag i, och skriver orangea.

Detta brev skickas nu ut antingen i fysisk form eller digitalt. Men redan nu kan du logga in på https://www.pensionsmyndigheten.se/ och se innehållet. Direkt på hemsidan kan man se siffrorna, men jag är mer van vid utseendet på utskicket (även om jag bara fått det digitalt de senaste åren) och lyckades efter ett par klick få fram en pdf som såg ut precis som brevet med tydlig uppställning i tabellform. Så det kan jag rekommendera om ni inte vill vänta på utskicket.

Jag har nu haft 5-6 år med låga insättningar då jag jobbat väldigt lite. Men trots det tuffar det på, det kommer in lite nya pengar trots min låga inkomst och fonddelen har fått några år till på sig med avkastning på pengarna som tjänades 2005-2017. Skillnaden mot min fru som i stort sett uteslutande sedan jag slutade jobba legat på den lön som krävs för maximal avsättning till den allmänna pensionen är inte så stor. Och avståndet växte inte alls under 2023 då jag tack vare en sväng med en fastighetsfond i PPM fick runt 10 procentenheter högre avkastning under året. Men nu är jag tillbaka i AP7 Aktiefond igen så nu kommer hon sega ifrån igen. 

Ser vi till hela pensionen dvs även tjänstepensionen så blir skillnaden så klart större mellan att jobba väldigt lite och att jobba heltid och tjäna en bit över gränsen för statlig skatt med lite högre tjänstepension på sista delen av lönen som jag hade fram till 2017. Men jag tror ändå det här man alltid pratar om och varnar för med risken att jobba deltid kan vara lite överdriven. Kan man under ett antal år klara sig på 50-75% av lönen är det väl inte omöjligt att man även kan klara sig på något lägre pension? Och det är ju sällan någon som går ut och varnar för att man får lägre lön om man jobbar deltid.

Gör man ett antal år i heltidsarbete mellan 25 och 40 eller 50 får in lite kapital på aktiemarknaden via PPM och tjänstepension som sen får jobba med börsavkastning i 20-30 år så behöver det inte bli så jättedåligt som ett komplement till ett privat sparande som den som slutat jobba vid 40 eller 50 givetvis har som grund.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.