11 Oct, 2023

Du kanske inte behöver välja

Uppdaterad:
11 Oct, 2023

Att sprida sina risker när det kommer till investeringar är en välkänd rekommendation. Även om du tror mer på Bolag 1 än Bolag 2 så kan du ha fel och oväntade saker kan hända. Helst bör du sprida pengarna ända ner till minst bolag Bolag 10 och dessutom i ett antal olika branscher enligt Aktiespararnas gyllene regler. Eller komplettera ditt ägande i aktier med fonder där risken sprids automatiskt.

Här har vi en stor fördel med aktier jämfört med direktägande i företag. Dvs att köpa både lite aktier i SCA, H&M och Coca Cola är väldigt enkelt, jämfört med att du ska driva ett litet eget skogsbruk, äga en klädbutik och blanda läsk på kvällarna. 

Jag tror man kan använda denna tanke om riskspridning i fler fall när det inte kräver någon administration och är lätt att få till. Framförallt när det inte är glasklart vilket alternativ av två tänkbara som är bäst.

Ska man amortera på bolånet eller månadsspara på börsen? Ja beroende på belåningsgrad, om man redan har en tvingande amortering, riskvilja, familjesituation, sparhorisont etc kan man komma till olika “rätta” svar här. Men det är inte helt omöjligt att svaret blir att man ska göra både och. Tex lägga XX% av pengarna som blir över varje månad på börsen och YY% på amortering. 

Är aktie- och fonddepå ett alternativ inför 2024 när ISK skatten höjs och gör ett en avkastning på över 4% krävs? Ja kanske i några fall. Men inte heller här behöver man göra antingen eller, dvs man behöver inte ta ut 100% och skrota sin ISK på nyårsafton. Utan kanske kan starta en aktie- och fonddepå för nysparande eller flytta över 10% av ISK-pengarna dit.

Det jag menar är att om du har svårt att välja mellan två alternativ och det finns för- och nackdelar med båda blir det troligtvis inte helt fel hur du än gör. Och det blir garanterat inte helt fel om du gör lite av båda. Ibland kanske det däremot känns som ett lätt val där ena alternativet tydligt väger över för just dig och dina förutsättningar.

I vårt fall har vi valt att amortera lite småskvättar när vi fått lite pengar över nu det senaste året, vilket har känts lite extra motiverande nu när boräntan kommit upp lite. Men kommer inte flytta några pengar eller nyspara något på ett aktie- och fondkonto. För att ta de två exemplen ovan.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.