24 Nov, 2020

En epok går i graven?

Imorgon är det lön för de flesta som jobbar vilket betyder att EFN ikväll sänder sitt program #Uppesittarkväll kl 20-22 (du hittar det om du söker på Youtube ikväll). Tyvärr har jag idag nåtts av informationen att det blir det sista programmet i denna regi. Kanske kommer programmet leva vidare på annat sätt?

Bakgrunden till programmet är att Nicklas Andersson i sin gamla podd "Prata Pengar" berättade att han varje kväll innan lönen kom hade en egen uppesittarkväll. Där han gick igenom olika bolag och planerade vad han skulle köpa för aktier för lönen den här månaden. Kvällen avslutades först när klockan hade slagit midnatt då han direkt förde över en stor del av lönen för att morgonen efter direkt när börsen öppnade kunna köpa aktierna han hade valt ut kvällen innan. Jag tror det var våren 2016 jag först hörde talas om detta i podden. 

Då jag själv på den tiden var inne på mina sista år som heltidsanställd och i stort sett bara jobbade av en enda anledning, att få lön den 25e och därmed vara en månad närmare friheten, så fattade jag snabbt tycke för konceptet. Kvällen den 24e blev lite av en högtidsstund även för mig. Men jag insåg snabbt att det här var en aktivitet som fler borde kunna samlas kring. Under de kommande månaderna tjatade jag på olika personer att hjälpa till att driva hashtag #uppesittarkväll på Twitter. Min tanke var att man skulle peppa varandra genom att berätta sparkvot och vilka aktier man tänkte köpa och att det därmed skulle blir roligare och mer socialt att spara pengar. I början gick det väl lite halvtrögt med redan efter någon månad "trendade" hashtaggen på Twitter (kommer med på en topplista över heta ämnen) vilket gjorde att många icke aktieintresserade, som mest förknippade uppesittarkväll med 23 december, undrade vad det var som pågick en vardagkväll mitt i sommaren. 

Någon gång på senhösten 2016 började det hela sändas som ett web-TV program i Unga Aktiesparares regi och något år senare tog EFN över konceptet och sändningen. Jag ska erkänna att mitt eget engagemang har svalnat lite de senaste åren. Den främsta anledningen är nog att jag inte längre får lön den 25e. Men jag följer givetvis med stort intresse var denna tradition tar vägen och hoppas att den får leva vidare i någon annan regi än EFN:s.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.