26 Oct, 2023

Ett flexiblare uttag av tjänstepension

Uppdaterad:
26 Oct, 2023

Idag kom en nyhet från Regeringens pensionsgrupp att de ställer sig bakom ett förslag på att man ska kunna pausa sitt uttag av tjänstepension. Läs mer om nyheten här på Regeringens hemsida.

Det betyder helt enkelt att det ser ut som man kommer kunna ta ut både allmän pension och tjänstepension under en period och sen pausa uttagen om man under en senare period återigen jobbar lite mer. Detta gör alltså att man inte riskerar få både tjänstepension och lön samtidigt om man efter det första uttaget av tjänstepension återigen börjar jobba under en period. Att få lön och tjänstepension samtidigt gör så klart att risken är stor att man får betala hög skatt det året. 

Det här är ingen fråga jag funderat så jättemycket på. Och för egen del spelar det nog mindre roll då jag slutade jobba så tidigt och sparade så mycket i ISK och KF att tjänstepensionen är väldigt liten i förhållande till den privata portföljen. Men jag vet många andra som siktat på FIRE som hade högre lön än mig, jobbade heltid lite längre och dessutom i vissa fall löneväxlade en del under åren med hög lön. Då kan tjänstepensionen vara en mer betydande del av FIRE-kalkylen.

Oavsett hur stor andel tjänstepensionen utgör bör det vara positivt för den som är lite om sig och kring sig och kan planera sin ekonomi över åren och dessutom har en flexibel inställning till att jobba mer eller mindre mellan åren beroende på vad som dyker upp. Mer flexibilitet är alltid bra för oss som vill och kan planera lite.

Troligtvis har detta störst effekt på de sparat mycket och kan sluta jobba och därmed ta ut tjänstepension innan 65. Jobbar man heltid till 69 och sen går i pension efter det är det troligtvis mindre sannolikt att man börjar jobba igen vid 72. Medan den som slutat jobba innan 55 och tar ut tjänstepension och spelar golf i Spanien mellan 55 och 57 kanske tröttar på golfen och får tillbaka lusten att jobba lite mellan 58 och 60.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.