31 Oct, 2023

Få pengar när man flyttar hemifrån?

Uppdaterad:
31 Oct, 2023

Ett återkommande ämne både bland kompisar och på olika diskussionsforum är pengar som man får av sina föräldrar när man flyttar hemifrån. Det finns två huvudsakliga infallsvinklar, dels hur mycket eller lite du själv fick när du flyttade hemifrån (extra populärt för målgruppen 18-30 år) och dels hur mycket pengar du skulle vilja ge dina barn när de flyttar hemifrån (extra populärt för målgruppen 35-45 år).

För ett par år sedan pratade jag med en kompis som hamnat i en hetsig diskussion med sin fru angående om de skulle höja barnens sparande nu när de fått tre barn och därmed fått flerbarnstillägg. Han tyckte att det kunde räcka att spara det ordinarie barnbidragen som tidigare, medan hon bestämt hävdade att hade man nu bestämt att man skulle spara hela barnbidraget borde även flerbarnstillägget tillfalla barnen.

Att ämnet är ständigt hett visas inte minst av att Affärsvärldens krönikör John Skogman som är en mästare på att känna av heta ämnen och locka till sig trafik med oväntade åsikter tidigare i år skrev en krönika om att inte barnspara.

Själv har jag inga barn och därmed ingen stark åsikt kring barnsparande framåt för någon som ska kunna köpa sin första lägenhet 2038. Jag tycker också diskussionen om man fick några pengar när man flyttade hemifrån för 10-30 år sedan är rätt meningslös. Inte minst för att det ofta upplevs som lite status att säga att man minsann inte fick ett öre. Det beror också väldigt mycket på hur man räknar. Vid vilken ålder flyttade man hemifrån, jobbade man under en period när man bodde gratis hemma, flyttade man hemifrån för att plugga, hade man tagit körkort på föräldrarnas bekostnad innan man flyttade osv.

En aspekt på det hela jag tänkt på några gånger är däremot hur olika personer i min omgivning som ändå fick lite pengar använde dessa och hur det i vissa fall skapade en snöbollseffekt. Jag och de flesta av mina kompisar flyttade hemifrån runt millennieskiftet och spannet på hur mycket pengar man fick låg gissningsvis på 0-100 000 kr. Det är väl ingen överdrift att säga att han som köpte en lägenhet i Solna 1999 har fått bättre ekonomisk avkastning än han som köpte en Ford Escort Cabriolet.

Nu ska vi nog inte tro på samma värdestegring på bostäder de kommande 20 åren som åren 2000-2020 och dessutom fick man många gånger låna 100% av bostadens värde då. Men kanske finns det mer att fundera kring och lära sig av här med hjälp av historien och hur man kan informera och inspirera sina tonårsbarn jämfört med om man sparar 500 kr eller 1000 kr i månaden. 

Har vi några riktiga framgångssagor bland er läsare? Kanske till och med någon som slår min kompis som idag bor i en villa med låga lån utan att ha amorterat en krona tack vare den där lägenheten i Solna år 1999. 

Någon som flyttade hemifrån 2015 och köpte Evolutionsaktier för alla pengar? Någon som istället för att åka till Bali och köpa platt-TV 2006 startade ett eget bolag som idag har 20 anställda?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.