22 Dec, 2022

"FIRE-folket"

I veckan hade jag en diskussion med en kompis om hur många som egentligen sparar ihop 4-10 miljoner via vanligt lönearbete och slutar jobba i åldern 35-45, det som numera brukar kallas FIRE. Ingen av oss hade så klart någon riktig aning om hur många personer det kan röra sig om, men jag börjar misstänka att det är betydligt fler än vad jag trodde för några år sedan. Jag tror (obs väldigt ovetenskaplig gissning) att det är långt över 100 personer som just nu befinner i situationen ovan i Sverige. Medan jag för några år sen trodde att det var vi 3-4 stycken som bloggade och hade >10 000 följare på Twitter och kanske 3-4 anonyma hemlisar som gjort det här.

På temat hörde jag FIRE-skeptikern John Skogman från Börspodden när han gästade Sparpodden i veckan. Han sågade som vanligt FIRE som koncept eftersom alla egenligen hellre vill köpa blåbärssylt än plocka egna blåbär. Men han ville sen avsluta lite positivt med att säga att många som "går i pension" tidigt faktiskt gör vettiga saker efteråt, som att skriva böcker. Och då känns det lite som John är kvar på stadiet som jag var för några år sedan när han tänker att det är 5 personer som slutat jobba runt 40 varav 3 har gett ut en bok. Om det nu stämmer att det finns långt över 100 personer som sparat ihop pengar och slutat jobba 25 år innan normal pensionålder så är det ju försvinnande få som skrivit böcker om det. Vilket vi får vara tacksam för eftersom det knappast finns marknad för 100 författare i genren.

Det är lätt att fastna i sin bubbla. Jag är till exempel mycket på Twitter och har viss koll på de som är aktiva där och jag gissar att det är den skaran John Skogman med sin aktivitet på Twitter också utgår ifrån. Men det finns exempelvis Facebookgrupper om FIRE med tusentals medlemmar i Sverige. Så klart är de flesta medlemmar bara lite allmänt nyfikna och intresserade eller jobbar mot målet i framtiden. Men det finns en hel del medlemmar där som slutat jobba i ung ålder vad det verkar. Det är också tydligt att det där är helt andra framträdande profiler och jag är övetygad om att de flesta av dessa medlemmar inte har koll på mig.

Nu får så klart jag med min blogg kontakt med fler personer inom området jämfört med om jag hade haft en blogg om fågelskådning. Men det skulle ändå vara spännande att höra era gissningar på hur många 35-45 åriga "pensionärer" det finns där ute i Sverige. Då räknar jag personer som jobbat och sparat ihop pengarna (dvs inte varit idrottsproffs, pokerproffs eller sålt ett bolag) och skulle klara sig utan att jobba något mer i livet, men helt ok om man ändå tjänar lite pengar via extrajobb. Jag vet att ni i alla fall är 10 som läser den här bloggen som uppfyller kriterierna och extra intressant skulle vara att höra hur några av er 10 som inte själva bloggar eller har tusentals följare inom området men som slutat jobba anser om min gissning på långt över 100 personer. Stöter ni någonsin på folk i liknande situation?

Tillägg: Jag gjorde en snabb undersökning på Twitter efter att jag skrev inlägget. Så här fördelade sig de drygt 1200 rösterna:

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.