9 Sep, 2021

FIRE i media

Det har varit en hel del FIRE (högt sparande för möjlig tidig pension) i media på senare år. Många gånger har det kallats en trend. Men frågan är om det inte tagit en extra fart i media de senaste veckorna:

Magasinet Filter gjorde en artikel (som tyvärr inte går att läsa gratis)

Sveriges Radios program Kropp & Själ pratade FIRE 32:30 in i senaste programmet

Sanna Samuelsson skrev en krönika i Göteborgsposten

Sveriges Radios program Plånboken gjorde ett reportaege om FIRE

Fredrik Hofflander skrev en krönika i Mölndals-Posten

Många tveksamma slutsatser på sina håll, men också en del vettigt. Jag orkar inte gå in och kommentera enskilda dumheter då vissa verkar uppleva oss som gillar FIRE som en sekt som gärna går i försvarställning. Men kan ändå komma med en generell reflektion att jag tycker det är lite intressant att så många har behov av att berätta att de själva inte lockas av FIRE när de ska skriva om det eller kommentera det. Det spelar liksom ingen roll om de intervjuar någon som säger sig trivas jättebra med att spara mycket så ska det problematiseras.

Jag upplever kanske inte detta behov är lika starkt i andra sammanhang.

Tex om någon ska skriva en artikel eller krönika om rekordförsäljning av elbilar, men måste poängtera att den själv minsann har en bensinbil som drar 2 liter milen som den är väldigt nöjd med. Eller om någon ska skriva om den lokala ungdomsgruppen som ska ha en uppvisning i hip-hopdans i Gallerian på lördag, så kan den ofta hålla sig från att den själv minsann dansar hambo varje tisdag och att hambo är en jättebra dans. Men när de ska skriva om FIRE känns det helt plötsligt viktigt att berätta att de själva ser det som ett jätteproblem vad de skulle göra med all sin tid om de slapp jobba.

Vad tycker ni? Är rapporteringen om FIRE nyanserad och bra eller känns det ofta som grundinställningen är negativ redan innan journalisten satt sig in i frågan?

Tillägg: Jag fick ett tips om en artikel jag missat. Då den nämner FIRE och är i Sveriges största tidning Aftonbladet och publicerades idag bör den så klart vara med i sammanställningen. Även om den till skillnad från vissa andra var fri från egna värderingar från journalisten i fråga så stärker den tesen att FIRE är hett som eld just nu.

Monica kan gå i pension vid 55

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.