25 Jul, 2021

FIRE på kinesiska

Enligt en artikel i DN har FIRE-trenden nu nått Kina. (Jag vet inte om, hur och för vilka artikeln går att läsa då den antagligen ligger bakom betalvägg för de flesta.)

I Kina kallas tydligen FIRE för "tang ping" vilket betyder ligga platt. Och intresset verkar vara enormt enligt fler medier än DN upptäckte jag när jag sökte runt lite på nätet. Fast frågan är om vi inte återigen riskerar att överdriva styrkan i en sådan här trend. Jag har länge varit lite skeptisk mot det som beskrivs som sen enorma "FIRE-trenden" i Sverige och tror tex Judo-trenden är minst lika stark (det är tydligen 20 000 personer som håller på med Judo i Sverige såg jag nyss på OS-magasiet). Och den enorma Judotrenden är det ganska lite snack om tycker jag.

Fenomenet tang ping verkar dessutom väldigt nytt i Kina. Som jag fattar det så föddes hela uttrycket i april i år. Och några av de grupper som nämns där fenomenet diskuterats har haft "nästan 10 000 medlemmar", vilket inte låter så imponerande med kinesiska mått mätt. Så kanske är det mer en media-hype än något som bubblar där ute på de kinesiska fabriksgolven. I Kina är det tydligen vanligt med något som kallas 996-jobb. Vilket betyder att man jobbar 9AM till 9PM, 6 dagar i veckan. Det vill säga en 72 timmars arbetsvecka. Så det låter ju inte helt orimligt att många gärna skulle vilka komma bort från det där om de kunde. Eller i alla fall gå ner på halvtid och jobba en svensk heltid.

 Det stora intresset har dock inte fallit i god jord hos de styrande som inte vill riskera att folk får idéer och gör verklighet av det hela. Om några lyckas och berättar hur bra det är finns så klart risken att fler och fler får upp ögonen för det. Kina behöver enligt de styrande ökad konsumtion och högre BNP med hjälp av flitiga och lydiga medborgare. Censuren har därför slagit till mot grupper där fenomenet diskuteras och man får inte sälja produkter med budskapet tang ping på. Statlig media har även gått ut med det tydliga budskapet "Att ligga platt är skamfyllt. Bara hårt arbete ger lycka".

Så passa på att njuta av bloggen innan censuren slår till även här i Sverige.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.