2 Jun, 2024

Flexibel hyra

Uppdaterad:
2 Jun, 2024

Jag såg för några dagar sedan att Stockholms Stadsmission har byggt ett nytt hus i Farsta där hyresgästerna betalar hyra utifrån sin ekonomiska situation. Jag fattar inte exakt hur det funkar men det jag snappat upp är att lägenheterna fördelas efter behov snarare än kötid, hyran sätts i tre olika nivåer vilket baseras på ens ekonomiska situation och denna nivå ska utvärderas var 5:e år med målet att alla ska betala “full hyra” efter 15 år. Vad som händer med den vars ekonomiska situation inte följer den förväntade trappan uppåt för att klara ett nytt steg vet jag inte.

Enligt en artikel i DN går “kalkylen för bygget ihop tack vare att alla ska betala full hyra om 15 år”. Men det måste jag säga låter lite märkligt med tanke på hur lite hyresrätter som byggs de senaste åren då det är svårt att räkna hem det, trots att man där skulle kunna ta full hyra av alla hyresgäster från dag 1. Men man kan räkna på hitan och ditan som Gudrun Schyman sa en gång i tiden. Så jag ska inte vara negativ och påstå något jag inte har belägg för. Är stadsmissionen nöjda med kalkylen så är jag nöjd. Det hela ska följas upp av några forskare från KTH under flera år, med förhoppning att fler hus kan byggas på sikt även av andra aktörer.

Det är så klart jättebra om det byggs nya lägenheter som folk kan få förstahandskontrakt i och skapa en fast punkt och ordning och reda i sina liv. I DNs artikel uttalar sig två av de boende om att de kommer vara lättare att ha ett ordnat liv och hålla sig kvar på arbetsmarknaden med ett tryggt boende i ett förstahandskontrakt. Vilket låter väldigt rimligt. Kan man dessutom undvika stök i huset och missämja över att grannen betalar lägre hyra än man själv för samma typ av lägenhet blir det nog toppen! Jag håller tummarna för succé.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.