8 May, 2022

Fokusera på avkastningen?

börsen

Rätt ofta, nu senast i Sparpodden där de pratade om boken "Just keep buying", sägs att det i början av ens resa som sparare och investerare är det klokt att fokusera på sparandet, för att senare fokusera på investeringarna.

Och rent matematiskt är detta så klart lätt att bevisa. Har man 50 000 kr i kapital så kommer det ha mindre effekt att öka avkastningen från 8 till 9% per år än att öka sparandet från 2 000 kr i månaden till 3 000 kr i månaden. Har man däremot 50 miljoner i kapital kommer varje procent högre årlig avkastning vara mycket viktigare än om det stoppas in några nya pengar genom ett månadssparande från lönen. Så visst i början är det inte hela världen om man gör några misstag, väljer en fond med lite onödigt hög avgift på sin vanliga storbank eller på annat sätt får lite sämre avkastning. Det viktiga är att komma igång med ett sparande och varje månad få pengar över som kan investeras. Så långt är allt frid och fröjd med påståendet.

Det stora problemet med den senare delen av detta resonemang är att man utgår ifrån att det går att få högre årlig avkastning för gemene man bara genom att "fokusera på investeringarna". Tar vi vår portfölj på runt 13 miljoner kronor och säger att jag på något sätt kunde öka den årliga avkastningen med 2 procentenheter jämfört med index och att index ger 7% per år kommande 10 år skulle detta arbete vara värt runt 5 miljoner kronor (28 resp 23 miljoner i värde om 10 år). Säg att jag skulle kunna hitta denna extra avkastning genom att "fokusera på investeringarna" och lägga ner 2 timmar extra i veckan på börsen varje vecka under dessa 10 år så skulle timlönen bli runt 5 000 kr. En helt ok timlön får man välj ändå säga.

Frågan är dock om avkastningen verkligen skulle bli bättre om jag la ner 2 timmar i veckan på intensivt arbete med portföljen? Kanske skulle det leda till en högre avktivitetsnivå med högre courtagekostnad som följd. Dessutom är min erfarenhet att jag påverkas mer psykiskt av investeringar som jag gjort nyligen och tagit ett kortsiktigt "bet" på jämfört med om Investor som jag ägt i 8 år och tänkt äga i 38 år till går upp eller ner 2% en dag vilket inte bekymrar mig det minsta. Och med stress från ökad psykisk påverkan från portföljen ökar risken att ta förhastade och dåliga beslut.

Kanske är det så att när portföljen passerat 20 miljoner och kan svänga med 200 000 kr om dagen nästan varje dag så bör man lägga ner mindre fokus på investeringarna? För att risken att ta dåliga beslut och drabbas känslomässigt blir större då än när portföljens värde svänger med låt säga 1 000 kr om dagen, vilket de flesta kan ignorera. Dessutom klarar sig säkert de flesta jättebra med börsens genomsnittliga avkastning när portföljen väl kommit upp i dessa 20 miljoner.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.