14 Apr, 2023

Folk börjar bli rika

Uppdaterad:
15 Apr, 2023

Under hela mitt liv har jag så klart vetat att det finns personer som är väldigt många gånger rikare än vad jag är och någonsin kommer bli. Företagsledare, investerare, finansfolk och arvingar till ovanstående. Och ett fåtal idrottare. Det har aldrig känts konstigt eller varit något jag funderat så mycket över. 

Visst någon gång har jag hajat till som när en chef jag hade bytte jobb och hamnade i ledningsgruppen för ett börsbolag och jag plötsligt några år senare såg på bolagets hemsida att han hade aktier värda 25 miljoner blev jag lite förvånad. Men det är ändå rätt lätt att förstå med bra lön och optionsprogram, och han var ju dessutom 15 år äldre än mig och bolaget i fråga hade gått bra på börsen.

På senare tid har det dock dykt upp en ny typ av rikedom i min omgivning. Personer i min ålder eller yngre som jag känt ett antal år och som liksom mig varit intresserade av investeringar där man nu märker att det börjar bli betydande belopp i nettoförmögenhet. Och till viss del gäller väl detta även mig själv där säkert många bekanta och jämnåriga med 200 000 kr i fonder som gnetats ihop genom att autogiro på 500 kr i månaden skulle tycka våra 12,5 miljoner är väldigt mycket pengar.

Och en förklaring till att personer i min omgivning blivit rikare är så klart att jag själv blir äldre. Dvs om jag för 23 år sedan läste om någon 35-årig IT miljonär så tänkte jag att det var rimligt med tanke på att man ju är rätt gammal vid 35. Medan jag nu tycker 35-åringar är jätteunga och imponerande att de redan fått ihop ett kapital i så ung ålder.

Det här handlar alltså både om finansintresserade kompisar och halvkändisar jag följt under 10 år via ex poddar eller sociala medier. Personer mellan 30 och 40 köper nu storposter i börsbolag och sätter sig i styrelsen, går in som ängelinvesterare till några kompisar som behöver kapital till sin start-up “som en kul grej”, investerar stora belopp i onoterade bolag “som en krydda i portföljen” och köper villa i Stockholm för 15 miljoner utan att utan att behöva slakta portföljen.

Och det här kommer så klart bara bli tydligare och tydligare. Fortsätter jag umgås med och följa andra finansintresserade personer i min egen ålder och strax under så är det ju bara en tidsfråga innan någon man följt sedan den första miljonen går igenom miljardvallen som 50-åring. Medan jag själv sitter här fattig och misslyckad med mina 20 miljoner på 50 årsdagen eftersom jag slutade jobba tidigt, inte startade några bolag med massa anställda och nöjde mig med en börsavkastning nära index. 

Då får jag trösta mig med Charlie Mungers citat “Någon annan kommer alltid bli rikare, snabbare än du. Det är ingen tragedi.” 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.