16 Jan, 2023

Fördel med automatiskt fondsparande?

Uppdaterad:
20 Jan, 2023

Att spara regelbundet på aktiemarknaden beskrivs väldigt ofta som en framgångsfaktor. Det vill säga man köper varje månad oavsett om börsen gått upp eller ner den senaste tiden. Det här går så klart att göra både genom att köpa fonder eller aktier.

Jag har många gånger argumenterat för att aktier kan ha fördelen att det är roligare. Vilket motiverar till ett högre sparande. Men ibland kanske ett fondsparande kan vara en fördel jämfört med aktier? För just nu har jag personligen jättesvårt att hitta något jag vill köpa när det kommer till aktier. Det här betyder så klart inte att det saknas massa köpvärda aktier där ute, men mina ideér från senaste året känns som de spelat ut sin roll. 

- D-aktierna med SBB som det bolag jag följt närmast och köpt mest av har gått upp 50% på 3 månader och handlas nu till under 9% direktavkastning. Inte fantastiskt när inflationen är över 10%. 
- Fastigheter där jag köpt mest Diös och Castellum under 2022 har också återhämtat sig och handlas inte längre till helt otroliga rabatter mot substans. Även om runt 40% rabatt på Castellum kanske fortfarande är ok för den som tror på substansvärdena, orkar vänta ett år utan utdelning och tror att räntan inte blir värre än väntat.
- Det lätta valet när man inte har andra ideér Investor handlas till ovanligt låga 12% rabatt. Jämfört med 5 årsskiftet 18% rabatt. Säkert ett köp som även vid 12% rabatt har goda chanser att slå svenskt index. Men roligare att köpa vid över 15% rabatt så klart.

Som sagt jag är ingen stockpicker och det finns mängder med bra köp där ute. Men jag skulle nog tappat lite av den där extra motivationen som jag brukar säga att aktier ger jämfört med fonder i en tid som denna. Det vill säga om jag hade varit i det läget att jag fortfarande jobbade hårt och levde billigt för att maximera sparandet. Medan jag tror att jag med ett högt och fast sparande via autogiro lättare hade trummat på med köpen utan att grubbla på värdering och läge på kortare sikt. Vilket brukar vara en framgångsfaktor.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.