20 Sep, 2023

Fortsättning allokering

Uppdaterad:
20 Sep, 2023

Jag fick en följdfråga på inlägget om allokering om det inte kan vara vettigt att dela upp pengarna på fler sätt än bara tidshorisonten. Till exempel ha en “lekhink” för roliga investeringar eller en “spekulationshink” för riskfyllda investeringar där man är beredd att förlora hela insatsen.

Jag känner igen uttrycken i frågan från hemsidan “Rika Tillsammans” som jag vet använt samma uttryck. När jag nu besökte hemsidan såg jag att hinkar verkar vara någon typ av specialintresse för den hemsidan med tillhörande forum. Deras 4-hinkarsprincip innehöll ett drygt 20-tal förslag på olika namn på de 4 hinkarna. 

Även om jag inte är lika intresserad av hinkar och att namnge dessa som vissa andra så har jag till viss del ett liknande tänk. Inte minst nu när jag har för avsikt att bli ännu mer passiv i den stora huvudportföljen som blir alltmer indextung. Detta genom att tillåta mig själv att bli mer aktiv i min mindre pensionsportfölj där jag även gör vissa nya insättningar. 

Tanken är att huvudportföljen nu börjar bli så stor att jag “inte har råd” att riskera att avvika för mycket från index. Dvs jag behöver troligtvis inte slå index för att kunna plocka ut de pengar vi önskar varje år. Och att då avvika från index har mer nedsida än uppsida. Nu vet vi alla att det är svårt att slå index men även om det var 75% chans att jag skulle slå index med 3 procentenheter om året de kommande 10 åren och 25% risk att jag skulle få stryk av index med 3 procentenheter vore det troligtvis inte värt risken. Någon sa någon gång att man inte ska riskera pengar man behöver för att vinna pengar man inte behöver.

Med det sagt är börsen rolig att följa och ett intresse och har man då några idéer som man vill testa så kan jag göra det där med en portfölj som totalt sett uppgår till knappt 5% av huvudportföljens storlek. Efter flera riktigt fina år inte minst avslutningen på förra året har jag haft en lite kämpig period några månader sen i våras. Från att ha legat runt 10% före svenskt index sedan årsskiftet är jag nu ikappsprungen. Men på några års sikt ser det fortfarande ok ut.

Portföljen är koncentrerad och svängningarna jämfört med index blir stora. Portföljen går att följa via Shareville och den blir som en rolig tävling mot mig själv, samtidigt som den gör att det blir ännu lättare att vara passiv och följa index i övriga investeringar.

Så på sätt och vis gör jag väl som frågeställaren undrade och använder mig av lite mer än 2 hinkar.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.