2 Nov, 2023

Fråga från en otålig läsare

Uppdaterad:
2 Nov, 2023

Jag fick ett mail från en läsare där jag kände igen mitt yngre jag väldigt mycket. Det gick i korthet ut på att personen i fråga som var strax under 30 år kunde spara 10 000 kr i månaden, men kände sig väldigt otålig och tyckte det gick för långsamt att bygga upp kapitalet. Det fanns både tid och energi för att jobba mer, men då jobbet gav en fast lön utan möjlighet att jobba mer var det inte så lätt. Det gjorde i sin tur att det blev svårt att vara så passiv och långsiktig som egentligen var planen när det kommer till investeringarna. “Ibland är det svårt att bara sitta och vänta på att det ska bli den 25e så jag kan köra mer investmentbolag. Jag blir otålig och motivationen är så stark att jag vill göra något.”

Det här känner jag igen, främst från åren 2006-2009. Vilket också är en delförklaring till att föregångaren till den här bloggen uppstod. Och att jag startade en liten firma vid sidan om min anställning. En period var jag till och med inne på om det skulle gå att jobba som tidningsbud innan vanliga jobbet eller köra taxi på helgerna. Jag tror det var bra att dessa planer aldrig blev verklighet, men de kom just från den här känslan av att jobba på jobbet 8 timmar och sen komma hem och känna att jag ville göra mer för att kunna spara mer. Jag kommer ihåg att jag skrev på bloggen att jag tänkte det skulle bli skönt med jullov men redan 25 december ville jag ut och göra något som tog mig närmare målet att bli rik.

Hade jag jobbat som taxiförare med provision eller plantsättare med betalt per planta och obegränsad möjlighet till arbete hade det nog inte blivit många lediga dagar 2007-2008.

Nu med 15 års perspektiv har jag lite annan syn på det hela. Men det är ändå svårt att ge råd eller avråda eftersom det hela baseras på en känsla och ett driv som jag i grunden tycker är positivt. Att man har ett mål och redan jobbar hårt och målmedvetet mot det och samtidigt tycker det är så kul att man skulle vilja göra mer.

Det som jag däremot tycker är viktigt att fundera kring är om man är i en situation som man trivs med och som det dessutom är troligt att man kan behålla under en lång period. I så fall det kanske inte så illa att det går lite långsamt. Om man däremot är orolig för sin anställning, vet att omkostnaderna inom kort kommer stiga eller verkligen vantrivs på jobbet så man så snabbt som möjligt vill få ihop ett kapital för att slå sig fri är läget annorlunda. Men så var egentligen inte fallet för mig under de åren jag var som mest motiverad att spara riktigt hårt dvs 2006-2009. 

Så ett sparande på 10 000 kr i månaden kanske kan göra att det känns som det går långsamt att bli rik när man är mitt i det. Men tiden går fort, inte minst om du trivs under tiden. Att man slutar spara i framtiden eller blir ivrig och tar för hög risk och bränner hela kapitalet är ett mycket större problem än om du sparar 10 000 kr eller 12 000 kr i månaden nästa månad.

Med det sagt, kan man hitta något som passar bra att tjäna lite extra pengar på som man kan lägga lite av överskottsenergin på så länge motivationen är på topp så behöver det absolut inte vara fel.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.