24 Aug, 2020

Frihet vs struktur

Jag vet att många av er som läser bloggen själva jobbar mot ekonomisk frihet och att kunna sluta jobba inom några år om ni då skulle vilja. Det finns helt enkelt stort intresse kring hur det är att leva ett liv utan lönearbete och med väldigt få måsten i livet. Det närmar sig nu tre år sen jag slutade ställa väckarklockan och en normal vecka har två-tre inbokade tider jämfört med fem-tio om dagen när jag jobbade. 

Något jag funderat mycket på är hur mycket struktur jag ska försöka skapa i vardagslivet. På sätt och vis står ju struktor och frihet mot varandra. Och det gäller ju oavsett om man jobbar eller inte. Ska man göra det man känner för just nu för stunden eller något som man i förväg bestämt att man "borde" göra. I någons fall kanske det är att läsa bok 30 minuter per dag medan någon annan vill få ihop 10 000 steg varje dag. Ibland kan det kännas segt att läsa en bok som känns lite tungläst istället för att skrolla på Instagram och ibland lockar kanske TV-soffan mer än promenaden, men på sikt tror man sig må bra av att tvinga sig själv att komma ut och gå.

Jag har haft svårt att få till rutiner på vissa saker. Jag tänkte innan jag slutade jobba att jämfört med att jobba 9 timmar en dag är det ju en barnlek att köra en tvättmaskin och dammsuga vilket kanske tar 30 minuter totalt i ren arbetstid. Och fick jag idag välja om jag skulle åka tillbaka till gamla jobbet hela dagen eller köra tvättmaskinen och dammsuga så hade det varit ett enkelt val. Men ändå tycker jag det är segt att komma igång med dammsugningen och skjuter gärna upp den till imorgon.

Just nu tränar jag inte på så hög nivå att den på något sätt är svår att få till. Då jag tycker det är kul och har tid. Men även om jag tycker jag får till ungefär så mycket träning som jag just nu tycker känns lagom är det en fråga om hur mycket struktur som ska eftersträvas.

Om vi delar upp träningen på en skala från minimal till maximal struktur:
1. Ha som mål att träna varierat och nästan varje dag, men köra det som för stunden känns mest lockande.
2. Ha som mål att varje vecka både träna styrketräning, löpning och cykling och totalt sett köra minst sex pass och stämma av varje söndag.
3. Ha som mål att springa minst 30 km, köra två styrkepass och ett intervallpass på cykeln och stämma av varje söndag.
4. Göra ett schema som säger att man alltid springer intervaller på måndagar och kör styrka enligt ett visst program på tisdagar osv
 
Skulle vi ta bokläsning som exempel kanske skalan blir något i stil med:
1. Ha som mål att läsa nästan varje dag
2. Ha som mål att läsa minst 30 minuter varje dag
3. Bestämma att man får inte äta middag innan man läst 30 sidor (eller släcker lampan kanske är mer rimligt för en som jobbar och har småbarn)
4. Göra ett scehama på årets 52 böcker. Låna en ny bok på biblioteket varje måndag lunch och den boken ska vara utläst och minnesanteckningar skrivna söndag kväll senast 21.00.

För den som gillar att träna eller läsa böcker kanske resultatet blir ungefär det samma oavsett vilken nivå man lägger sig på. Men för andra kanske strukturen krävs för annars blir det bara fem böcker om året istället för 52 eller bara ett träningpass i veckan istället för sex. (Jag är medveten om att sex pass i veckan och 52 böcker om året kanske var tuffa målsättningar och kanske extrema exempel, men jag tror ni fattar principen.) Man får ju också fråga sig om det verkligen är värt att slita för att träna sex pass i veckan istället för fyra och kanske mår man bättra av att läsa 26 bra böcker om året jämfört med att slita sig igenom 52 där hälften inte gav något. 

Åter då till frågan om struktur och koppling till hur det är när man är helt fri och har väldigt andra få måsten i livet. Jag har flera gånger tänkt att jag nog skulle må bra av mer struktur och har ibland lockats av tanken på att göra ett schema med vissa återkommande sysslor i alla fall på vardagarna. Men trots att jag på pappret har så få måsten och bokade tider så har det visat sig svårt att få till. Bestämmer jag mig att alltid springa på måndagar så frågar en kompis om vi inte ska köra på gymmet ihop på hans lunch på måndag, om jag bestämmer mig för att alltid dammsuga tisdag förmiddag så kommer min fru på att hon ska jobba hemma på tisdagen och har viktigt telefonmöte hela förmiddagen, ena veckan är det så bra erbjudanden hos alla olika kedjor att jag cyklar iväg till fyra olika matbutiker under veckan medan nästa vecka bara innehåller en mathandling. För att inte tala om vädrets påverkan på alla aktiviteter som görs utomhus.

Så trots att jag flera gånger har tänkt att det nog kan vara bra att ruta in livet lite mer så har jag inte fått till det. Tur man gillar frihet (under ansvar).

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.