22 Aug, 2023

Ha råd att skilja sig

Uppdaterad:
22 Aug, 2023

Idag släppte SBAB en nyhet som återgivits i flera olika medier. En kartläggning de gjort visar att ”en person med medianinkomst inte har råd att köpa en trerumslägenhet i någon av Sveriges 25 största kommuner”. Exemplet och uträkningen bygger på att man är sambo/gift med tvång barn och ska separera och därmed behöver en trea på 75 kvadrat på en vuxen persons medianlön.

Det här beskrivs alltså som ett problem där vi som individer är helt maktlösa. Bostäderna är för dyra, lönerna är för låga, inflationen är för hög och kvar att leva på kalkylen går inte ihop. Slutsatsen är tydlig, folk med medianinkomst har inte råd. Resultatet blir trångbodda barn eller par som tvingas fortsätta bo ihop fast man hatar varandra. Inte ett ord om någon lösning.

Att de två personerna i räkneexemplet har barn på 10 och 15 år och har exakt 15% kontantinsats till det nya boendet tolkar jag som att man som sambos efter minst 15 år ihop under en period med låg ränta, relativt goda år på börsen och en stark bostadsmarknad har en högt belånad bostad och exakt 0 kr sparat förutom det lilla övervärdet på den gemensamma bostaden som precis räcker till 2 x 15% av en lägenhet. Här har värdestegringen på bostaden de senaste 15 åren tydligen plockats ut genom ökat bolån. 

I exemplet är det också självklart att ens inkomst är 100% överförbart till vad man har råd med. Alla som tjänar 35.000 kr har efter 20 år i yrkeslivet exakt lika mycket pengar och samma förutsättningar.

Skulle man basera en uträkning på vad jag hade råd med baserad på min inkomst skulle jag vid en separation vara hemlös även i Sveriges 25 minsta kommuner. Jag tycker det här hade varit ett utmärkt tillfälle att uppmuntra till eget ansvar och framförhållning istället för att rapportera att det är kört och att vanligt folk inte har råd.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.