7 Feb, 2023

Hur vågar han vara ledig på dagarna?

Uppdaterad:
7 Feb, 2023

Jag vet inte om ni känner till Jonas Colting? Han är en fd triathlet med lite oklara meriter. Eller oklara och oklara, han har medaljer från internationella mästerskap, men de är från lite udda distanser och innan triathlon blev så stort. Så jag vet inte riktigt hur det står sig mot att ha tagit VM-medalj i andra idrotter.

Men han har delvis med hjälp av dessa idrottsliga meriter lyckats skapa sig ett namn som gör att han kan leva på föreläsningar, poddande, coaching etc trots att det väl var 15 år sedan han avslutade sin elitidrottskarriär. 

Om nu de idrottsliga meriterna är något oklara så är hans dokumenterade kunskap inom andra områden där han uttalar sig vitt och brett ännu mer oklara. Jag tror inte han har någon utbildning inom medicin eller hälsa. Men Jonas är en aktiv debattör och hans grundprincip är att nästan allt som är den vedertagna sanningen och råd från myndigheter när det kommer till hälsa är fel.

Om råden är att man ska äta regelbundet under dagen och äta mer fullkorn och mindre kött så tycker Jonas att man inte ska äta spannmål alls och gärna avsluta en 48 timmars fasta med 900 gram rött kött stekt i mycket smör.

När råden är att man ska vaccinera sig mot Covid så gör Jonas en film där han kallar vaccinet att göra våld på en frisk kropp.

Han nöjer sig inte med att vara contrarian när det kommer till hälsa. När alla vet att Borås är Sveriges regnigaste stad envisas Jonas med att lägga upp bilder så fort det är sol och försöker få det till att Borås är Sveriges bästa ställe för ett aktivt utomhusliv.  Inte minst skidåkning och lyssnar man på Jonas är det obegripligt hur alla Sveriges landslagsåkare kan bo i Falun och Östersund och inte Borås. 

När fotboll är Sveriges mest populära sport och Elfsborgs herrlag i fotboll är Borås mest framstående idrottare hävdar Jonas att de tränar både fel och för lite för att kunna kalla sig professionella. Och om ni inte redan förstått att Jonas under åren skaffat sig en del ovänner så får jag avsluta med exemplet från när han 2013 hävdade att golfare inte borde tjäna så mycket pengar eftersom golf är ”pseudoidrott där rökande tjockisar kan hävda sig”. 

Så Jonas är nog van vid mothugg och ibland känns det väl nästan som han gjort vissa uttalanden just för att skapa debatt. Men så igår gick han tydligen över gränsen enligt vissa. Så till den milda grad att han själv efter 15 år som halvtidsprovokatör blev chockad över reaktionerna. Han postade nämligen följande på Instagram igår mitt på dagen.

Aldrig kunde han väl tro att det här skulle väcka så arga reaktioner? Och det verkar inte vara formuleringar i stil med ”att skidspåren ligger utfläkta som en suktande och villig älskarinna” som stack i ögonen, utan helt enkelt att han hade mage att passa på att vara ute i solen en vardag och dessutom skämtade om det. Giftigt coronavaccin, tjocka golfare och slöa fotbollsspelare var tydligen inget mot att att skoja om folk som var anställda med fasta arbetstider.

Och nu handlade det alltså inte ens om att göra det provocerande att leva på avkastningen och inte jobba alls. Utan helt enkelt om att vara egen företagare och själv välja sina arbetstider. Ja man förstår att vi rör oss på minerad mark när vi går steget längre och pratar FIRE om man inte ens som egen företagare får skoja lite om fördelen med att själv kunna styra sitt arbete och planera sina dagar.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.