10 May, 2024

I vilken ordning ska man spara?

Uppdaterad:
10 May, 2024

Det finns ju lite klassiska råd när det kommer till sparande. Tex börja med en buffert, betala sen av om du har dyra lån, börja sen spara långsiktigt på börsen. Parallellt med börssparandet kan man spara pengar på sparkonto till ny bil, bröllop eller resor som ligger mindre än ett par år bort.

Från USA har jag sett lite mer avancerade upplägg. Dave Ramsey föreslår exempelvis följande 7 steg. Nu är förutsättningarna lite annorlunda i USA, inte minst när det kommer till att spara till barnens utbildning. Men jag har ändå lite svårt att köpa den där 7 stegsmodellen där man ska bocka av ett steg i taget. Och inte minst besattheten att bli helt skuldfri även från ett huslån innan man börjar bygga en förmögenhet.  

Vi hade under en kort period ett litet separat sparande till bilbyte, det vill säga vi satte in någon tusenlapp i månaden på ett sparkonto som skulle motsvara bilens värdeminskning. Men det slutade vi rätt snabbt med. Och utöver det har jag egentligen inte haft några olika potter eller specifika sparanden. Bufferten är lite större nu som gift 40 plussare i hus än som 25 åring i lägenhet och belåningen av bostaden är lite lägre i procent. Men egentligen har väldigt lite hänt mer än att det långsiktigt sparandet på börsen successivt vuxit med från början främst stora insättningar och senaste åren främst avkastning.

Med tanke på hur viktigt tiden är för ränta på ränta så ser jag allt som fördröjer insättningarna i ett långsiktigt sparande på börsen som direkt kontraproduktivt. Nu är det så klart enkelt att vara efterklok efter 20 goda börsår, men med facit i hand har jag snarare haft för lågt bolån och inte minst var jag för ivrig att snabbt betala av mitt visserligen låga CSN-lån. Vad som hade hänt om jag la de första åren i yrkeslivet på att bygga upp en 6 månaders buffert och sen betala ner bolånet till 0 vill jag inte ens tänka på.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.