15 Sep, 2022

Inflation

Kommer ni ihåg för 1-2 år sedan då riksbanken fortfarande hävdade att vi hade låg inflation? Då var det många som hävdade att de mätte fel med motiveringen att priset på bostäder, aktier, guld och bitcoin hade stigit mycket mer än vad inflationssiffrorna visade. Det vill säga den som ville kunna köpa en bostad genom att spara ihop pengarna genom att jobba hade blivit mycket fattigare och fått en reallönesänkning. Trots att siffrorna visade att lönerna steg snabbare än priserna.

Det har var ingen unik åsikt men ett exempel där detta lyftes fram är boken Girig Sverige av Andreas Cervenka där följande går att läsa om "den verkliga inflationen".

Vän av ordning bör då fråga sig om vi verkligen har en så hög inflation som alla påstår just nu? För bostadsrätter har enligt uppgifter gått ner med 10-20% i år, Stockholmsbörsen är -20%, guld -10% och Bitcoin har ungefär halverats i sitt pris sedan årsskiftet. Den som bara får 2% löneökning kommer kunna köpa mycket mer bostad, aktier, guld och bitcoin och har väl alltså på sätt och vis blivit rikare. Även om tomaterna gått upp med 10%?

Jag kom på tal om inflation att tänka på denna roliga kommentar som jag fick här på bloggen på ett inlägg om inflation för 1,5 år sedan. Skulle vara kul om du som skrev den kunde uppdatera oss på hur du upplever verkligheten där ute nu.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.