28 Sep, 2023

Insynsköp - ja, återköp - ja, utköp - kanske

Uppdaterad:
28 Sep, 2023

Spekulationerna kring om H&M kommer köpas ut från börsen har varit igång länge och även varit en följetong här på bloggen. Jag skrev om det första gången 2018 och enligt min beräkning då skulle familjen Persson köpt ut bolag från börsen till 2029 genom att återinvestera alla utdelningar som de fick (baserat på dåvarande utdelning och kurs).

Så här såg min beräkning från 2018 ut. Då var utdelningen 9,75 kr per aktie och kursen 140 kr.

När de nu i veckan kom med dels kvartalsrapport och dels besked om att de även i år kommer återköpa och makulera aktier för 3 miljarder så kom diskussionen återigen upp. Ett återköp på 3 miljarder motsvarar runt 20 miljoner aktier räknat på dagens aktiekurs och beloppet är samma som de återköpte för under 2022, då var kursen dock lägre så förra året fick de 25 miljoner aktier för samma peng. 

20 och 25 miljoner aktier som återköps per år och försvinner från marknaden kan jämföras med att familjen Perssons egna köp av aktier (som troligtvis också försvinner från marknaden för alltid). Hittills i år har de köpt 46 miljoner aktier och under hela 2022 då de köpte 48 miljoner aktier. Så det taktar på i ganska bra takt från två håll nu i deras eventuella jakt på att komma över samtliga aktier i bolaget.

Även om utdelningen har sänkts sedan första uträkningen så kommer familjen väldigt nära de 65-70 miljoner aktier för 2022 och 2023 som jag räknade med 2018. Tack vare att deras egna köp kompletteras med återköp. 

När jag först räknade på det för över 5 år sedan pekade alltså siffrorna på att H&M skulle vara borta från börsen och helt i familjen Perssons ägo till år 2029. I början av det här året räknade fondförvaltaren Simon Blecher på ett litet annorlunda sätt men kom fram till 2028 eller 2029. Och så igår såg jag att Affärsvärlden skrev om att Danske Banks analytiker Daniel Schmidt trodde H&M skulle vara utköpt inom 5 år, vilket alltså också blir 2028.

För oss småsparare ger inte återköpen någon större effekt på kort sikt. Det är en dryg procent av aktierna som försvinner varje år, men om nästa års vinst ska delas upp på 1,63 eller 1,61 miljarder aktier blir felräkningspengar när man inte vet om vinsten blir 10, 15 eller 20 miljarder. På längre sikt ger det så klart däremot effekt om man dels får runt 4% i utdelning som återinvesteras i fler aktier och det dessutom försvinner 1-2% av aktierna varje år.

Jag har inte köpt några aktier i H&M på flera år, utan deras utdelningar har fått gå till annat. Men jag sitter kvar på aktierna jag har och kanske blir det en vacker dag en liten budpremie när familjen Persson vill komma åt de sista 15-20% av bolaget. Om det blir 2027 eller 2032 får framtiden utvisa.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.