11 May, 2021

Intresse för siffror

Jag kommer ihåg en episod från när jag gick i ettan. Vi hade vågat oss bort till mellanstadieelevernas del av skolgården där det fanns en basketplan med två korgar. En kille i klassen var aldrig med och spelade, oavsett idrott, utan tog alltid rollen som domare. Han hade ofta med sig en visselpipa till skolan och tog sin roll på stort allvar. Planen var liten och det fanns ingen linje för trepoängare. Om domaren var på ett mer avancerat humör kunde han blåsa för straffkast och då fick man en poäng, men utöver det var det bara tvåpoängare som gällde.

Vi spelade en hård match och när domaren blåste av påstod han att det andra laget hade vunnit med 15-12. Jag hade väl kanske inte räknat exakt men tyckte det kändes skumt att vi hade förlorat. Men det mest skumma var att det inte hade dömts ut några straffkast under matchen, det var jag säker på. Så jag insåg att något inte stämde, det var omöjligt att få 15 poäng genom att bara göra tvåpoängare. Dålig förlorare som jag var tog jag den påstådda förlusten extremt hårt. Jag var arg så jag kokade när jag förde fram argumentet att det var helt omöjligt att få 15 poäng utan straffkast. Men domaren stog på sig, han hade haft stenkoll och räknat varje poäng mycket noga och det var han som bestämde. Argumentet att det var matematiskt omöjligt köpte han inte alls. Jag fullkomligt kokade.

Det här satt i under flera timmar, eller om det till och med var dagar, jag vägrade släppa denna rättsskandal. Jag förde fram mina argument så sakligt en rosenrasande 7 åring nu kan förklara något. Och jag minns än idag att det var två klasskompisar som direkt fattade galoppen och gick över på min sida. 15 poäng var en omöjlighet. Övriga stod på domarens sida och argument som "domaren dömer" och "det är bara på lek" var för dem viktigare än att inte 15 var jämnt delbart med 2. 

Klassen splittrades i flera steg i 4an, 9an och gymnasiet. Och jag tappade kontakten med nästan alla i klassen. Så med Facebooks intåg fick den gamla klassen återigen kontakt. Det var då rätt kul att inse att de två personer som jag kommer ihåg var på min sida i "basket-gate" och som jag minns det även hade lättast för matte under lågstadiet båda hade hobbies väldigt inriktade på siffror. En var helt inne på amerikansk fotboll och kunde all statistik, det verkade som han var mer intresserad av att titta på siffror efter matcherna än själva matchen. Den andra spelade vid Facebooks intåg poker professionellt och håller nu på med oddsspel semiprofessionellt. Medan jag är väldigt intresserad av sparande och börsen. Tre tydliga sifferhobbies. 

Jag har ingen aning om hur vassa dessa personer var på matte i gymnasiet eller på universitetet. Men själv försvann mycket av mitt intresse och talang för matte någonstans i början av gymnasiet. Fram till sannolikhetslära, pytagoras sats och liknande tyckte jag det var superintressant. Men när det blev cosinus och derivata tappade det för mycket kontakt med verkligheten för mig. Så jag skulle nog säga att jag är mer intresserad av siffror än någon mattebegåvning på högre nivå.

Jag tror att just intresset för siffror och fascinationen för en sån sak som ränta på ränta har varit en viktig drivkraft i mitt sparande. Jag vill ha snygga och jämna siffror i aktieportföljen och lockelsen kring att ha 10 000 Investoraktier är mycket större än lockelsen i exakt vad jag skulle kunna köpa för pengarna om jag hade så många aktier. Idag får vi in kanske 80 000 i månaden om man räknar med ett rimligt uttag ur portföljen och adderar våra inkomster efter skatt. Vi lever för under 25 000 kr i månaden och saknar inget. Jag vet inte vad jag skulle lägga 5 000 kr extra i månaden på. Ändå kan jag lägga timmar på att sitta och pilla i Excel en kväll och se hur många aktier och vilken utdelning det skulle kunna bli om vi återinvesterade all utdelning fram till år 2028 eller 2034 och om utdelningstillväxten blev 3, 4 eller 5 procent. 

Nej nu är klockan 14 och det är tisdag. Dags att gå in på folkhälsomyndighetens hemsida och se exakt hur många som vaccinerats sen i fredags. Ytterligare en hobby för oss som gillar siffror. Ger mig tusan på att mina två basketkompisar sitter där och gör samma sak med sina telefoner.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.