27 Sep, 2021

Investera i annat än aktier?

Jag fick en fråga från en person som troligtvis inte läst bloggen så jättenoga eller jättelänge. Personen undrade hur stor del av en miljon i totalt kapital som jag tyckte var lagom att ha i Krypto (och vilka kryptovalutor jag tyckte var bäst) och råvaror. För min personliga del är svaret ganska enkelt. Nämligen 0%. Det här kan man så klart se olika på men jag tycker egentigen frågan var intressantare än svaret och en lång diskussion om för- och nackdelar med att ha 5% eller 0% investerat i guld.

Ungefär samtidigt som jag fick frågan ovan för några dagar sedan satt jag och blättrade lite på Youtube. På något sätt hade algoritmen fattat att jag var lite intresserad av investeringar (trots att 99% av det jag kollar på Youtube handlar om annat, som tex träning, friluftsliv eller ren underhållning/nonsens) så jag tipsades om ett klipp om hur man kunde tjäna 20 000 kr i månaden på börsen. Jag kollade lite snabbt och spolade mig igenom klippet då det var väldigt grundläggande och jag inte riktigt var i målgruppen, men klippet verkade överlag vettigt och killen som snackade verkade i alla fall vid min korta analys vara både trovärdig och rätt charmig. Då jag inte lagt ner mer än 3 minuter på honom vågar jag dock inte länka till hans Youtubekanal då jag inte kan stå för innehållet i övrigt. Det som var intressant med kanalen var att det verkade börja med just klipp om passiv inkomst på börsen, indexfonder, månadssparande och liknande saker i de första klippen som var gjorda i slutet av förra året. De senaste klippen nu har handlat om följande följande:

1. Hur hittar man hittar NTF-projekt med VÄRDE? (Svaret verkar vara att man först köper Etherium ev till rätt hög avgift, anger sin adress till NTF-plånboken med hjälp av METAmasken som en plug-in till Chrome, sen går man in på open sea punkt i o och köper en pixlig avatar för några tusen dollar.)

2. Hur man kan valutahandla med en tradingrobot

3. Några tips för lyckade kryptoinvesteringar

4. Hur man kan köpa en bostadsrätt och sen hyra ut den

Av de ovanstående är det väl nummer 4 som låter mest lockande för en gammal trött person som mig. Och jag ska erkänna att jag inte sett igenom klippen ovan från start till mål och dessutom läst på väldigt lite om NTF. Så jag kan säkert missa något. Men jag är samtidigt glad att jag inte är 17 år och ska börja intressera mig för investeringar nu och behöva fundera på om jag ska sikta på månadssparande i en indexfond eller om valutahandel i en tradingrobot och köp och sälj av pixliga avatarer är vägen fram till den första miljonen.

Om vi återgår till det första klippet var slutsatsen att för att få 20 000 kr i månaden i passiv inkomst från börsen så var lösningen att man behöver ha ett ganska stort kapital som ger den månatliga inkomsten. Och en väldigt enkel väg som fungerat extremt bra historiskt mot att få detta relativt stora kapital på börsen är att köpa och behålla aktier eller aktiefonder över lång tid. Det vill säga köpa så mycket aktier eller aktiefonder som man kan varje månad och behålla det så länge man kan och bränna så lite som möjligt på vägen genom courtage (vid upprepade och spontana köp och sälj av aktierna) eller fondavgifter (framförallt i fallet där fonden är dyrare än likvärdigt alternativ).

När det finns något så enkelt som fungerat så bra i över 100 år känns det som man krånglar till det lite när man ska leta alternativ. Eller?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.