10 Dec, 2023

IPS än mer förmånligt

Uppdaterad:
10 Dec, 2023

Jag har de senaste åren gjort avsättningar till Individuellt PensionsSparande (IPS) via min enskilda firma. Detta trots att jag inte betalar statlig skatt idag, vilket brukar vara en grundregel att man ska ta ut lön upp till den gränsen innan man börjar avsätta pengar till pension. Och som grundtips är detta helt klart rimligt, en högre lön upp till brytpunkten ger högre föräldrapeng och sjuklön. Samt högre avsättningar till den allmänna pensionen. Men jag kommer inte vara föräldraledig och är frisk och skulle jag bli sjuk kommer jag leva på portföljen och inte ta ut någon sjukpenning, så dessa parametrar kan jag strunta i. 

Återstår då frågan om pension vs lön dvs om jag skulle ta ut lite högre överskott från min firma och därmed få lite högre avsättning till allmän pension eller göra en avsättning till IPS och därmed få ner överskottet (dvs “lönen”) och därmed en lägre avsättning till allmän pension men högre sparande i min IPS.

Det finns flera anledningar till att jag valt IPS-spåret för en del av firmans överskott. Dels kommer bara en mindre del av den allmänna pensionen gå till ett sparande på aktiemarknaden. Dvs genom att avsätta 10 000 kr till min IPS där allt kan investeras på börsen så kommer jag få några hundralappar mindre i avsättning till mitt PPM. Samt någon tusenlapp mindre i inkomstpension som är ett lite luddigt sparande som egentligen går till dagens pensionärer och sen ska framtida arbetares pengar gå till mig när jag är pensionär. Förutom detta skulle jag betala skatt och sen få ut pengar jag kunde spara skattat och klart på ISK/KF.

Det är här jag tycker det blivit extra intressant inför kommande år. Ingen har väl missat att ISK-skatten höjs kraftigt även nästa år till följd av den högre statslåneräntan. Under nästa år kommer vi betala 1,09% skatt på kapitalet i ISK/KF. Detta ska jämföras med 0,375% i årlig skatt på pensionssparande. Skillnaden har egentligen tre orsaker. Dels grundas IPS-skatten på genomsnittliga statslåneräntan för året innan (för ISK/KF är det ett punktnedslag på aktuell skatt sista november) vilket ger något lägre siffra just i år. Dessutom slipper man påslaget på 1 procentenhet som läggs på statslåneräntan för ISK/KF och inte minst så betalar man 15% schablonskatt istället för 30%. Som en extra liten bonus så beskattas inte insättningar under året löpande utan det görs enbart en avstämning 1 januari. 

Nu kanske inte 0,375% eller 1,09% i årlig skatt känns som någon avgörande skillnad. Men alla som räknat på ränta på ränta och fondavgifter vet vilken skillnad det gör över längre perioder med tex 9% avkastning om året jämfört med 8,3%.

Det är inte bara du som har enskild firma som kan spara i IPS, även du som har en anställning men saknar tjänstepension får spara avdragsgillt i IPS. Här blir det möjligtvis ännu mer intressant då ditt IPS-sparande inte kommer sänka avsättningen till allmän pension (då den kommer från arbetsgivaravgiften som redan dragits när du ser din lön på kontot).

Tidigare år har jag satt av runt 10% av firmans överskott till mitt IPS. Men för 2023 har jag höjt detta till att spara 25% av överskottet och jag gjorde en sista insättning nu i helgen när jag fått en bild av hur 2023 kommer bli för firman,.

Jag har mitt pensionssparande hos Nordnet där du även kan följa utvecklingen för mitt konto via Shareville. Jag har här en mer koncentrerad portfölj än i mitt övriga sparande med större svängningar som följd. Så här har det gått de 3 senaste åren: 

Skulle du vara nyfiken på vad jag köper på måndag när sista avsättningen för året kommit in på kontot följer du min portfölj här i realtid via Shareville. 

Vill du läsa mer och fundera på om sparande i IPS kan vara något för dig finns mer info här hos Nordnet.

……………

Reklam: Jag har ett samarbete med Nordnet och Shareville kopplat till min IPS-portfölj. Innehållet i inläggen är däremot helt mitt eget.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.