22 Jan, 2024

Kindred bud

Uppdaterad:
22 Jan, 2024

Så kom då äntligen det vi gått och väntat på senaste åren. Ett bud på Kindred. Några verkar haft extra stark magkänsla kring budet den senaste veckan och aktien gick upp från 95 kr till 105 kr på en vecka när övriga börsen gick ner. Och så idag kom budet på 130 kr.

Att aktien idag under de första timmarnas handel snarare legat kring 122 kr än 130 kr gissar jag har tre anledningar.

  1. Vissa blir helt enkelt ivriga och tänker bättre en fågel i handeln än tio i skogen. Dvs kan man få 122 kr för en aktie som förra veckan kostade 95 så känns det bra.
  2. I pressreleasen står det att storägare motsvarande 27,9% tackat ja till budet. Men näst största ägaren som har 12% av aktierna står inte med. Det finns således en “risk” att dessa inte tackar ja och man inte kommer upp till 90% och budet faller. Att jag skrev "risk" tänker jag såhär. Tackar näst största ägaren inte ja till 130 kr kan man ju dels tolka de tycker bolaget är värt mer än 130 kr vilket så klart är positivt. Men marknaden tyckte aktien var värd 95 kr för en vecka sedan.

3. Sist men inte minst så får man sina 130 kr först i slutet av november om man tackar ja till budet enligt den plan som nu är publicerad. Med tanke på det kan så klart 122 kr idag som kan placeras på annat sätt vara bättre än 130 kr i slutet av november. Men det håller inte som enda förklaring då ingen kan få säkra 6,5% avkastning på 10 månader.

Jag har sett teorier som valutarisk och snack om utdelning som aspekter att ta hänsyn till. Men budet är i SEK per aktie så eventuell valutarisk bör egentligen inte gälla svenska investerare. Och jag är rätt säker på att det inte blir någon utdelning under budperioden och skulle det bli det kommer budet sänkas motsvarand utdelningen (enligt villkoren). Dvs 122 kr idag kan jämföras rakt av mot 130 kr i november.

Jag säljer inga aktier idag på under 125 kr. Men hoppas och tror budet går igenom så jag får 130 kr senast i november. Och kan jag få 125-128 kr i närtid så slår jag till. Jag har lite över 3 000 aktier och snittkurs runt 80 kr.

Tror franska budgivaren som jag att det hela går igenom borde de köpa alla aktier de kan på under 125 kr. Om det omsätts 10 miljoner aktier om dagen en period nu så blir det ändå en besparing på minst 50 miljoner per dag jämfört med budet.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.