11 Jan, 2023

Klarar du 6% boränta?

I Aftonbladet går att läsa att om "Boräntan stiger till 6% kommer hälften av alla unga inte ha råd att bo kvar". Detta visar sig vara lite av en överdrift då undersökningen som gjordes av Ipsos på uppdrag av Danske Bank visar att hälften av de mellan 18 och 24 år svarade att de var osäkra på om de skulle ha råd att bo kvar om räntan steg till 6%.

Det är ju viss skillnad på att "hälften inte kommer ha råd att bo kvar" och att "hälften är osäkra på om de kommer ha råd att bo kvar". Men mer om det senare, för vi kan väl börja med att konstatera att det är oroande oavsett exakt hur man tolkar siffrorna. Enligt Danske Banks privatekonom Jennie Sandén beror det på att många sett den kalkylränta på 6-7,5% som banken räknat på som hittepå och orealistisk. 

Slutsatsen måste väl då helt enkelt vara att de inte anser sig kunna leva så billigt utöver bolånet som banken räknar på. Alltså inte bara att man levt för dagen och passat på att njuta av en låg ränta. Utan också att man vant sig vid denna livsstil till den grad att det inte går att justera ner utgifterna igen.

Det vill säga kostnaderna utöver bolånet kan inte ens i ett sådant nödfall som att de annars blir hemlösa komma ner på den nivå banken räknat med som en rimlig nivå. För i bankens uträkning klarade de ju 6% boränta plus konsumentverkets schablonnivå för levnadsomkostnader. Nu har visserligen priserna stigit mer än lönerna det senaste året så en uträkning av kvar att leva på från början av 2022 bör ha blivit lite mer ansträngd. 

Min gissning är ändå att det inte är riktigt så illa som det låter. Jag tror helt enkelt det beror på att folk inte har koll på läget och när de Ipsos frågar om de skulle klara 6% boränta så säger de att de inte vet om de skulle klara det. Eftersom de helt enkelt inte har koll eller en tydlig budget där de ser vad 6% ränta skulle innebära för månadskostnad och de vet heller inte hur mycket de lägger på saker som skulle gå att skära ner på. 

Och i nästa steg tror jag den som inte har något annat alternativ än att sälja bostaden med förlust och bli hemlös klarar av att sänka sina kostnader rätt mycket. Även om det på förhand känns helt orimligt att bara ha en streamingtjänst, ta med matlåda till jobbet och hoppa över vårens shoppingresa till London.

Vad tror ni? Kommer vi få tiotusentals unga vuxna som flyttar hem till föräldrarna igen om boräntan kommer upp i 6%?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.