21 Nov, 2020

Lagom pensionsålder

I veckan publicerade Pensionsmyndigheten en undersökning som fångades upp i diverse media, bland annat här, här och här. Undersökningen byggde på att man frågde personer mellan 70 och 75 år om hur de upplevde livet som pensionär. Som en del av undersökningen svarade 23% att de önskat att de jobbat längre än vad de gjorde, eftersom de då hade fått högre pension. Detta blev också vinkeln när både Pensionsmyndigheten och media rapporterade att "1 av 4 ångrar sitt viktiga livsval".  

Jag tycker verkligen man ska dra lärdom av andras erfarenheter, så behöver vi inte alltid göra om deras misstag. Inte minst äldre personer som vi kan lära oss mycket av. Men är det här verkligen en rimlig fråga och vinkel som pensionärerna fått? Att fråga "Skulle du önska att du gjorde en uppoffring för 5 år sen som du kan få fördelar av idag?" blir lite som att fråga folk 35 km in i Stockholm Marathon om de önskar att de tränat lite under våren inför loppet. Det är betydligt lättare att önska att man tränat mer för två månader sen, än att ta sig ut och träna här och nu och träna en regnig kväll efter jobbet.

Eller för att ta ett annat exempel. Sparande handlar om att göra en uppoffring idag som du kommer gynnas av många år långt in i framtiden. Det gör att många upplever det svårt att spara pengar, då de hellre vill göra roliga saker idag än om 20 år. Uppskjuten belöning är helt enkelt många gånger svårt. Men här har pensionärerna alltså fått en helt omvänd fråga. Skulle du vilja ha mer pengar här och nu och resten av livet i utbyte mot en uppoffring som du gjorde för 5 år sen? Inte direkt svårt att svara ja på.

Själv är jag såhär tre år efter att jag slutade jobba heltid i god tid till 40 årsdagen mycket nöjd med tajmingen. Så det kan vara jag som är onödigt skeptisk till studien där 75 åringar rekommenderar 65 åringar att jobba några år till. Däremot tror jag mer och mer på det här med att jobba lite och fritt även efter åren pensionsåldern för de som slutar jobba innan 60. Så hade jag vetat att jag skulle kunna hitta roliga småjobb och tjäna i genomsnitt 5-10 000 kr i månaden i 10-15 år hade jag nog önskat att jag slutade jobba heltid ännu tidigare. Men eftersom det är svårt att veta både att man kommer tycka det är kul att jobba lite och veta om man kommer hitta roliga småjobb i 10-15 år är det nog klokt att köra på så man klarar sig ok på 4% regeln och kan se eventuella extrajobb som en ren bonus.

Även om jag tycker frågan och vinkeln var lite märklig tycker jag ändå vi kan ta till oss av de äldre personernas råd. I studien blev deltagarna ombedda att ge råd till blivande pensionärer.

De fyra vanligaste råden var:
- Börja spara själv – så tidigt som möjligt.
- Arbeta längre, gå i pension/börja ta ut sin pension senare eller så sent som möjligt.
- Informera dig, ta reda på saker och gör en ekonomisk kalkyl över inkomster och utgifter för pensionstiden.
- Säkerställ att du har tjänstepension och se över uttagstiden, välj gärna lång uttagstid.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.