21 Nov, 2023

Månadens sparande

Uppdaterad:
21 Nov, 2023

Då närmar det sig slutet på månaden och det blir för oss andra raka månaden med ett litet nysparande på börsen efter ett par år med obefintliga insättningar i portföljen. Det lilla löpande överskott vi haft de senaste åren har istället gått till buffert, lite smårenoveringar på huset och amortering på bolånet. 

Börsen som helhet har gått rätt bra sedan vi drog igång månadssparandet i slutet på oktober, med ungefär en rimlig genomsnittlig årsavkastning på en månad, så motivationen är kanske något lägre idag. Men sånt får man så klart bortse ifrån när det kommer till långsiktigt månadssparande på börsen. Nu är det bestämt att vi pausar amorteringen ett tag och stoppar in 5-10 000 i månaden i portföljen, och då får vi köra på med det ett tag om det ska bli någon ordning och långsiktighet.

Portföljen som helhet är upp lite över 10% hittills i år men det saknas cirka 3% procent för att komma tillbaka till det portföljvärde i kronor som det var 3 januari 2022, som är högsta siffran hittills. Här hade det inte spelat någon roll om vi månadssparat på börsen hela 2022 och 2023 istället för att amortera. Insättningarna hade i vilket fall som helst varit mindre än de 3% av portföljvärdet som saknas. Det här är så klart en stor skillnad mot tidigare i sparlivet då jag till och med lyckades kompensera för nedgången 2007-2008 (som var mycket större i procent än 2022-2023) med hjälp av nya insättningar.

Det här med ett nysparande som är relativt stort i förhållande till befintliga kapitalet är verkligen en superkraft i början av sparresan. Att kunna få portföljen att gå sidledes i tider av börsfall för att sen stiga snabbt när vändningen väl kommer.

Det här symboliseras bra i den svarta linjen i Stefan Thelenius sparkalkylator där jag ställde in ett månadssparande på 10 000 kr, med 0 kr i portföljen vid start, 10% årlig avkastning och 20% volatilitet. Som ni ser existerar knappt någon nedgång på årsbasis de 5 första åren. Medan den svarta linjen svänger på rätt friskt efter år 10.

Var sak har sin tid. Och varje del av resan sin charm. Men det känns ändå kul att fortfarande vara på en del av resan och att ibland kunna få stoppa in lite nya pengar. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.