7 Apr, 2024

Minskade kostnader på lång sikt

Uppdaterad:
7 Apr, 2024

För ett par år sedan när inflationen var på väg in på allvar så skrev jag några inlägg och Tweets om det skulle kunna vara aktuellt att ta kostnader på en gång som sänker de återkommande kostnaderna över tid. Kopplingen till inflation var alltså att det kanske skulle vara lättare att räkna hem en investering 2022 genom att spara in på löpande kostnader 2023 och framåt om inflationen och priserna skulle stiga mycket i framtiden.

Det absolut vanligaste tipset jag fick då var solceller till huset som skulle minska vår framtida elförbrukning. Jag räknade lite på det men hade svårt att få ihop det på ett vettigt sätt med våra förutsättningar ens med 2022 års elpriser. Och med tanke på vad som hänt med elpriset på kort sikt känns det rätt att jag inte gick vidare med det.

På lite samma tema gjorde jag en mindre tilläggsisolering på vinden. Det var egentligen inget större fel på befintlig isolering men tidigare hade huset ingen “brygga” att gå på uppe på vinden vilket gjort att sotare och tidigare ägare fått balansera där uppe och ibland klivit snett och tryckt ihop isoleringen. Det var också lite skarvar och glipor mellan skivor med isolering på et par ställen. Så jag bestämde för att täcka över hela lagret med isolering med några centimeter extra. Nu efter två vintrar kan jag inte ens med lite god vilja se någon effekt på förbrukningen i fjärrvärmen. Men en kort mätperiod så kanske har dessa två vintrar varit kallare än tidigare år jag har siffror på? Dessutom var det en extremt liten investering både i kronor och arbetstid.

I utkanten av temat tipsades om egen odling. Dvs lägga lite pengar på att fixa i ordning odlingslådor eller del av trädgården, köpa lite bra jord, köpa in fröer, sättpotatis, fler bärbuskar, plantera äppelträd etc och på sikt minska matkostnaden. Det här ska jag inte heller säga att jag gett någon riktig chans, men känslan efter att ha testat i alla fall privat i ytterst liten skala är att det skulle vara så gott som omöjligt att få ekonomi i det hela. En kul hobby för många så klart, men inget för mig.

Något jag redan gjort men som jag sen fick tips om var att inreda eget gym. Dvs ta en kostnad för gymutrustning och sen inte behöva köpa gymkort på många år. Det här blir ju nästan omöjligt att räkna på, egentligen bör väl golvytan, uppvärmningskostnad etc på något sätt värderas och inte bara inköp av utrustning. Smidigt att ha ett gym hemma utan trängsel så klart, men om jag gick till det lokala gymmet för att köpa ett gymkort och först tittade runt och såg att gymmet var på 12 kvadratmeter med den utrustning jag har skulle jag förvänta mig ett rätt lågt pris på årskortet. Med två personer som tränar i hushållet så handlar det om 5-10 års återbetalningstid jämfört med gymkort. Rätt lång tid ändå, och viss utrustning kommer behöva bytas ut inom 10 år.

Så hittills kan jag inte säga att jag riktigt hittat rätt. Nu känns inflationen som ett mindre hett ämne. Men jag gillar fortfarande tanken. Inte minst med den starka börs vi haft det senaste året så vore det intressant att hitta någon alternativ investering där en kostnad här och nu kan ge en besparing över tid. Så tar gärna emot fler och nya förslag på temat med 2024 års förutsättningar.

Jag vet att flera pratade om investering i solceller även utanför det egna taket, dvs i solcellsparker. Jag upplever att det var ganska hett för ett par år sedan, men jag har hört mindre om det på slutet. Tar gärna emot rapporter om någon läsare har erfarenhet och om det varit en ok affär rent ekonomiskt (vet att vissa gjort det mer som en klimatgrej) trots lägre elpriser än 2022.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.