17 Feb, 2021

När är man färdig?

Jag såg en fråga på Twitter som fick mig att tänka lite.

Fundera gärna på frågan några sekunder och försök hitta en siffra innan du läser vidare. Jag återkommer till varför längre ner.

Frågan är så klart vad man menar med "färdig". Jag vågade till exempel ta steget och sluta jobba någonstans runt 5 miljoner i portföljen. Men jag såg mig inte som färdig med mitt portföljbygge. Med färdig menar jag snarast att man helt kan sluta oroa sig för börsen svängningar, inte behöver en fundera på att tacka ja till ett erbjudande om att tjäna pengar och kan strunta i vad saker i varadagslivet kostar. Ja den där sista punkten är så klart lite lurig, låter man den gå för långt och köper privatjet, fotbollsklubbar och slott så blir man aldrig klar. Men det senare är ingen risk i mitt liv då jag bara tycker det skulle vara jobbigt att bo i ett slott och så länge 51% regeln finns kan jag ändå inte köpa upp mitt kära AIK.

Den ekonomiska friheten kommer gradvis. Redan vid 3 milljoner så började jag känna en stor frihet. Jag visste att jag skulle klara mig om jag blev av med jobbet. Vid runt 5 miljoner vågade jag ta steget att säga upp mig och har sen dess klarat av att konsekvent tacka nej till jobb som inte känns roligt. Men jag har fortsatt att tjäna lite pengar. På senare år har vi också höjt våra omkostnader lite. Jag räknar med att fortsätta den resan att jobba ännu minidre och spendera ännu mer i framtiden i takt med att portföljen förhoppningsvis växer. Att jag tror portföljen kommer fortsätta växa beror på att jag tror det är rätt många år kvar tills vi börjar plocka ut precis allt som är möjligt ur portföljen. Från att år år återinvestera all utdelning och inte röra några fonder, så kanske det handlar om att ta ut 1-2% av portföljvärdet under några år innan vi landar på ett årligt uttag på runt 4% om året om kanske 5-10 år.

Jag svarade i alla fall 20 miljoner kronor i portföljen på frågan på Twitter. Och då syftade jag på vår gemensamma portfölj som alltså ska försörja två vuxna personer (så 10 kanske hade varit ett tydligare svar då jag egentligen bara borde svarat för mig personligen). Jag hörde en gång om en undersökning där man frågat mångmiljonärer (i dollar) om hur mycket pengar de skulle vilja ha för att känna sig nöjda. Snittet låg nästan exakt på dubbla dagens förmögenhet. Så kanske är det något liknande som spökar här då vi idag ligger mellan 11 och 12 miljoner och jag svarade 20. Hade vi haft 17 miljoner idag kanske jag hade svarat 30. Vem vet?

Så åter till frågan. Hur tänkte ni i början av inlägget när jag bad er svar på frågan för er egen del? Det skulle vara kul att höra hur målbilden hänger ihop med dagens läge. Kanske hittar vi en tendens som stämmer med de mångmiljonärerna, att den som har 2,5 miljoner idag skulle känna sig klar vid 5, den som har 9 miljoner idag skulle känna sig klar vid 20 och den som idag har 21 skulle vara nöjd vid 40. Om alla kände sig klara vid 20 skulle det ju inte finnas så många miljardärer.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.