27 Feb, 2022

Ny aktie på väg in i portföljen

Jag har i nuläget 12 olika "vanliga" aktier, det vill säga stamaktier, i portföljen. Därtill några D-aktier och en preferensaktie. Det antalet är jag väl egenligen ganska nöjd med då portföljen vid sidan om detta består till drygt 40% av breda fonder och de två överlägset största innehaven av de 12 aktierna är investementbolag vilket ger en automatisk riskspridning.

Trots att jag i grunden är rätt nöjd med antalet bolag har jag funderat lite på om årets återinvestering av utdelningen ändå kanske skulle kunna nyttjas för att bredda portföljen lite ytterligare. Vi har till exempel 2 300 aktier i Castellum och målet är 2 500 aktier. Men istället för att bara köpa fler aktier i Castellum för att så snabbt som möjligt nå 2 500 aktier tänker jag att det kanske inte skadar med ett fastighetsbolag till i portföljen. Så jag tänkte under våren börja köpa lite aktier i Diös som ett komplement till Castellum. För att på så sätt få lite större exponering mot norra Sverige där det sker stora satsningar för närvarande. Jag har hört lite intervjuer i ett par poddar med VD Knut Rost och läst senaste rapporten och tycker det känns vettigt att köpa runt 100-lappen.

Jag siktar på att köpa 500 aktier i Diös, 85 aktier i Sampo och 50 Investor under kommande månader när det rämlar in mycket utdelningar. Sen kanske jag inte kan låta bli att jämna till innehavet i Kindred lite om den håller sig runt 100 kr, även om jag i grunden är nöjd med de köp jag gjort där senaste året och nu mest tänkte vänta och se på återkomst i Nederländerna och var USA tar vägen det kommande året. Vid sidan av dessa köp i stamaktierna ovan köper jag lite D-aktier för pengarna som blir över. Jag tycker 6,5-7% som vi nu får i flera av D-aktierna känns rätt lockande, även om inflationen nu är högre och räntan väntas stiga lite.

Direktavkastningen på aktieportföljen som helhet ligger nu för första gången på länge på över 4% räknat på årets utdelningar i förhållande till aktuell aktiekurs. Jag har tidigare försökt kämpa upp direktavkastningen mot målet 4% genom att köpa högutdelare och D-aktier. Men tack vare lite börsnedgång och fina aviserade utdelninghöjningar så har den genomsnittliga direktavkastningen letat sig uppåt de senaste månaderna. Nämnas bör att jag då räknar in extrautdelningarna när jag kommer upp i över 4% direktavkastning på hela portföljen. Drar jag bort extrautdelningen från Sampo och Volvo ligger jag strax under 4%. En nivå jag tror är lagom och där chanserna bör vara goda att utdelningen stiger snabbare än inflationen över tid.

Jag har lagt in en rad för Diös på listan över våra innehav, men alltså inte köpt de första aktierna än.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.