5 Jul, 2021

Öka motivationen för sparande

Jag fick en fråga om jag hade några tips på hur man kan öka sin motivation att spara. Det vill säga få det att bli lite roligare, vilket ökar chansen att man lyckas lägga undan en extra tusenlapp istället för att konsumera upp den.

Egentligen kanske frågan är ställd till fel person, för jag har aldrig haft det här problemet. Det blir lite som att fråga en smal person som älskar morötter men hatar godis hur man bäst stillar sötsuget och går ner i vikt. Men jag ska ändå komma med ett tips som jag tror kan hjälpa vissa. Det krävs nog däremot att man är lite intresserad av siffror för att den här metoden ska passa. För vissa kanske känslor och bilder funkar bättre och om man sparar till att kunna sluta jobba, en sommarstuga eller att utdelningen ska räcka till en semester varje år kanske det kan vara minst lika användbart att klistra upp en bild på en sommarstuga på badrumsspegeln eller byta startsida i webläsaren till reseföretagets hemsida eller något annat.

Men nu över till "siffermetoden". Något som verkligen höjde motivationen för mig var när jag började sätta ett mål i antalet aktier i olika bolag istället för bara ett totalt värde i portföljen. Så fort man passerat 100 000 kr i värde så kommer nämligen portföljen svänga med över 1 000 kr i värde de flesta dagar. Kopplingen till att stå över ett onödigt köp för 65 kr för att kunna spara dessa pengar blir då inte lika stark. Det kan känns som strunt samma att spara några extra kronor när värdet ändå hela tiden flänger fram och tillbaka av något som man inte kan påverka, dvs börsens kortsikta nyckfullhet. Ett problem som bara blir större och större i takt med att portföljen växer och de dagliga svängningarna blir allt större. Om man däremot sätter ett mål i antal aktier så kan man göra en ganska rimlig uppskattning om vilken årlig utdelning denna portfölj kommer kunna ge och varje köp gör att man kommer lite närmare målet, oavsett om värdet gått upp eller ner senaste veckan.

Vid sidan om detta kan man så klart gärna ha ett automatiskt sparande i fonder som går via autogiro. Som inte blir lika inspererande men som heller inte är beroende av inspiration utan bara rullar på av sig själv oavsett om du är motiverad eller inte. Som en bas som man aldrig får understiga och där eventuell extra motivation får läggas på toppen och generera ett extra sparande direkt i aktier.

Så här kan man lägga upp det hela i ett Excelark:

Så fort man får möjlighet att köpa lite fler aktier så ser man hur procentsiffran längst bort till höger hoppar upp med någon tiondels procent. Man får inte bara en rimlig uppskattning av vilken utdelning portföljen kommer ge 2021, 2022 och 2023. Det går också att skapa en rimlig uppskattning om hur lång tid det kommer ta att nå målet eftersom det går att räkna ut ungefär hur mycket som behöver sparas varje år för att ha råd med att köpa antalet aktier. Går börsen upp så blir det lite svårare att lyckas köpa aktierna, men då kan man glädas åt värdeökningen istället. Går börsen ner kan man höja målet och sikta på 400 aktier i Kindred redan år 2023.

Visst blir man lite peppad på att jobba extra en helg för att kunna köpa fyra extra Investor och se hur procentsiffran hoppar upp till 54,7? Men som sagt, bara för att det funkade för mig behöver det inte passa dig.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.