Olika sparpersonligheter
Ett bra tips för den som vill komma igång med ett sparande är att föra över en fast summa till ett långsiktigt sparande varje månad direkt när lönen kommit in på kontot. Ja ni har säkert hört det 100 gånger, att spara först och konsumera det som blir över istället för att hoppas att det ska bli något över i slutet av månaden som kan sparas.
Bra tips så klart! Men jag hörde en lite rolig grej på ämnet nyligen som fick mig att tänka hur olika man ser på det här med sparande. Det var en person som hade goda ambitioner kring sparande, men som inte riktigt fick till det. Det verkade gå till ungefär så att det fanns ett fondsparande som skulle vara långsiktigt och en buffert som skulle vara till oväntade utgifter och ett kortsiktigt sparande som skulle vara till dyrare nöjen och semester. Hit sattes det in pengar varje månad när lönen kom. Men nöjeskontot tömdes hela tiden löpande på små nöjesgrejer i vardagen snarare än semester och festivaler som var tanken. Det i sin tur gjorde att bufferten fick användas när det var dags för semester och när sen bilen pajade fanns ingen buffert utan då fick fonderna som skulle vara långsiktiga säljas. Så även om det fanns en god plan och ett sparande som var uppdelat på helt rätt sätt vad gäller sparhorisont och risknivå så blev det pannkaka.
Det här fick mig att tänka på hur vi hade det när vi bestämde oss för att dra ner på sparandet och börja spendera lite mer 2017. Vi jobbade fortfarande heltid båda två och drog ner det höga månadssparandet lite för att lägga mer på nöjen och resor. Till viss del lyckades detta, men titt som tätt hade vi ”för mycket” pengar på nöjeskontot och en ny lön var på väg in att fylla på ytterligare. Så pengar förde över till bufferten, men här insåg vi snabbt att så här mycket buffert behöver vi inte ens om all möjlig skit som kan inträffa sker samma dag. Och fick ta lite från den överflödiga bufferten och köpa aktier för. Jag försökte väl skoja bort det någon gång och säja att aktieköp också kan räknas som ett nöje. Dvs vi hade ganska precis det omvända flödet som personen som hade svårt att spara hade.
Så även om upplägget med olika sparanden i olika syften som drogs direkt när lönen kom blev utfallet väldigt olika. Inget av lägena är väl optimalt, vi ville lära oss spendera mer pengar med hade svårt att ställa om och den andra ville spara men hade svårt åt det hållet.
Det här har sedan återkommit flera gånger under tiden vi jobbat klart mindre än heltid. Under första covid-våren fick vi boka av en planerad semesterresa och det fanns inga andra saker vi saknade att köpa som vi kunde lägga pengarna på istället. Så det fick bli aktier för pengarna från den avbokade resan, bra tajmat så klart med facit i hand med aktieköp i april 2020. Under 2021 och 2022 fick vi också lite pengar över trots att vi inte planerade för det och började lite halvt oplanerat att amortera på huslånet. Det kändes bra när räntan var på väg upp. Under hösten 2023 då vi sakta men säkert ytterligare en gång helt oplanerat misslyckats med att bränna de pengar vi tjänade och ”tvingades” dra igång ett månadssparande under en period. Här beskriver jag några av situationerna ovan lite närmare, men det finns fler inlägg från de olika situationerna för den som orkar gå tillbaka i tiden och leta.
Nu äntligen efter mer än 7 år där vi jobbat klart mindre så har vi hittat en jämnvikt för att inte få pengar över. Övning ger färdighet. Men än återstår klivet över till att börja leva på portföljen. Kanske kan personen som hade så svårt att spara långsiktigt också kämpa på och till slut få till ett bra sparande och hitta en balans.