25 Mar, 2022

Omvägen att köpa aktier för att få pengar i handen

Jag har återigen fått inspiration till ett inlägg från Twitter. Den här gången är det följande skämtsamma inlägg som fångat mitt intresse:

Det hela är så klart tänkt som ett skämt. Men det var ändå ganska träffande för hur jag tänkt under många år. Har jag fått en oväntad tusenlapp över har min spontana tanke varit att det här är ju 40 kr i extra utdelning som höjs med minst inflationen resten av mitt liv snarare än 1000 kr här och nu. Det vill säga värdet av en tusenlapp har i mitt huvud varit 40 kr om året snarare än 1000 kr.

På något sätt har detta även förskjutit mitt förhållningssätt till pengar. Då 10 000 kr som återinvesteras på börsen känns väldigt lite, det är ju bara 400 kr i högre utdelning nästa år. Medan 10 000 kr som plockades ut från portföljen för att spenderas på något utanför börsen skulle kännas som väldigt mycket mer pengar.

Det är också det här förhållningssättet som gjorde att vi för lite drygt ett år sedan skapade en speciell pott (ett separat sparkonto) med pengar från viss typ av extrainkomster. Tanken är helt enkelt att 10 000 kr i extrainkomst som går in i en aktieportfölj på drygt 10 miljoner inte gör så stor skillnad, medan 10 000 kr i konsumtion här och nu ändå blir något märkbart. Dessa "oväntade" extrapengar måste spenderas på roliga saker och får alltså varken investeras på börsen eller gå till tråkiga vardagssaker som nya vardagskläder som vi ändå hade tänkt köpa (däremot kan de gå till mellanskillnaden mellan det vi brukar/hade tänkt köpa och en dyrare variant). Här skriver jag om när vi startade upp denna pott.

För att visa att tweeten inte var helt orimlig som tankesätt även om den var tänkt som ett skämt kommer här ett exempel från en läsare som tänkte just så som det skämtades om. Att instället för att spara ihop pengar till en yogaresa så tänkte hon spara ihop så mycket pengar att hon fick en gratis yogaresa varje år via utdelningen.

Med det sagt så är jag rätt glad att jag haft mitt tankesätt genom åren nu när utdelningsäsongen står för dörren.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.