27 Jan, 2021

Passiv ägare

Över åren har mitt engagemang för aktiemarknaden gått lite upp och ner. Ni som följt bloggen i snart 15 år vet att jag alltid har fortsatt att spara och i grunden har det alltid funnits ett intresse för aktiemarknaden, men under vissa perioder har jag ställt klockan för att verkligen hinna kolla in bolagens rapporter rätt ordentligt i realtid på morgonen. Och ibland har jag lockats av hur enkelt det egentligen är att köpa ett par indexfonder, månadsspara i dessa och sen låta det sköta sig själv i några år och sen efter det börja plocka ut 4% av kapitalet och i övrigt låta portföljen fortsätta sköta sig själv.

Idag består portföljen till ca 45% indexfonder. Därtill ytterligare  12% i både Investor och Industrivärden. Jag känner mig trygg i dessa innehav och vågar därför vikta de tungt utan att egentligen anse att jag behöver följa börsen en sekund det kommande året. Visst jag följer de största portföljbolagen inom investmantbolagens portföljer med lite större intresse, men inte alls som ifall jag skulle direktäga tex SCA eller Atlas Copco (vilket jag gjort i båda dessa fall tidigare innan jag flyttade in de pengarna i respektive investmentbolag istället). Men nu när dessa investmentbolag börjar bli rätt tunga i portföljen blir mitt indirekta ägande ändå ganska betydande.

Idag rapporterade tex Essity och SEB. Rapporter jag följde med en axelryckning. Men när jag sen tänkte efter och räknade lite hade jag ändå indirekt aktier i Essity för ca 200 000 kr och SEB för ca 100 000 kr. För några år sedan hade jag sett det som stora innehav som basen i portföljen. Och det stannar inte vid investmentbolagen. Då vi har runt 2,5 miljoner i globala indexfonder i portföljen så motsvarar det aktier för 75 000 kr i Microsoft (3% av fondens värde) som rapporterade igår kväll.

Nu kan jag glädja mig åt tre bra rapporter på nämnda bolag, men utöver det inte fundera på detaljer som deras aktuella värdering och direktavkastning eller om just dessa pengar skulle göra bättra nytta någon annanstans. Så lägger jag lite mer fokus på de cirka 10 aktier vi direktäger. Det fina med aktier är att det kan vara både en passiv inkomst och ett heltidsjobb och däremellan en rolig hobby. Själv ligger jag någonstans mellan den passiva inkomsten och roliga hobbyn i engagemang just nu.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.