27 Mar, 2023

Pensionsålder

Uppdaterad:
27 Mar, 2023

Ingen har väl missat att det pågår kravaller i Frankrike i protest mot höjd pensionsålder och när man pratar pensionsålder med personer mellan 20 och 50 här hemma i Sverige så dröjer det max 10 sekunder innan någon med en suck säger “ja vi i vår ålder kommer väl få jobba till minst 75”.

Själv tycker jag det här med pensionsålder känns helt förlegat. Vi får själva se till att vi har tjänstepension på vårt jobb eller blir kompenserade via lönen, vi får själva placera vår premiepension i vilka fonder vi vill och information om sparande och billiga indexfonder är lättillgängligt för alla. Ingen normalintelligent människa ska 2023 behöva fråga politikerna om i vilken ålder man ska gå i pension. 

Det enklaste tycker jag därför vore om man helt slopade pensionsålder. Loggade man in på Min Pension på hösten efter första sommarjobbet som 17-åring kunde det stå att om du vill gå i pension nu så får du 3 kr i månaden resten av livet, så får man själv avgöra om det räcker. Sen jobbar man på och som 40-åring står det kanske att man kan få 3 000 kr i månaden resten av livet om man slutar nu och som 60-åring 12 000 kr i månaden. Så kompletterar man upp det med ett eget sparande om man vill och kan sen avgöra när det känns som det egna sparandet och det möjliga uttaget av pension tillsammans räcker. 

På tal om eget sparande så vet ju alla som läser den här bloggen vilken otroligt kraft det ligger i långsiktigt sparande, börsen avkastning och ränta på ränta. Så det är med viss förvåning jag noterade att Pensionsmyndigheten tidigare i månaden gick ut med helt annan info. De hade nämligen kommit fram till att spara privat till pension inte är så effektivt som folk tror. 

Om det beror på okunnighet att räkna, en tro på att vanligt folk med vanlig lön max kan spara några hundralappar per månad eller om det ren fake news i syfte att låsa fast folk i ett långt liv av arbete och skatteinbetalningar låter jag vara osagt. Men slutsatsen att tjänstepension som för de flesta motsvarar 4,5% av lönen är jätteviktigt samtidigt som att ett privat sparande har väldigt liten effekt får man bara ihop om man tänker sig ett privat sparande på långt under 4,5% av lönen. För inget talar ju för bättre avkastning på vår tjänstepension än vårt privata sparande.

Pensionsmyndigheten verkar i alla fall räkna med väldigt låg avkastning på privat sparande i ISK. Jag får deras räkneexempel till en årlig real avkastning på ca 3% över en period på 44 år. Det är långt ifrån det historiska snittet. Vrider vi upp det till mer troliga 6-7% real avkastning och ett sparande på några tusenlappar i månaden istället för 500 kr som i deras exempel ser vi snart att vi med ett eget sparande kan påverka vår pensionsålder betydligt mer effektivt än genom att sucka eller att elda däck på gatorna.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.