16 Jul, 2020

Q2 rapporter och svenska börsen runt nollan

Vi är på lite semesterresa i Sverige och jag har inte ägnat jättemycket tid åt Q2-rapporterna som rasar in denna vecka. Men det blir några minuter varje morgon att kolla igenom flödet på Twitter och sen kolla igenom de bolag jag följer/äger lite mer efter det. Hittills kan man väl sammanfatta läget som bättre än väntat med flera omvända vinstvarningar. Men svenska börsen är ändå uppe på nollan för året och har alltså tagit igen nästan hela coronaraset. Och även om rapporterna många gånger varit bättre än väntade så är det i många fall forfarande betydligt sämre än Q2 förra året. Ett typiskt exempel är Atlas Copco som är det bolag som väger tyngst i svenskt index. De slog förväntningarna i dagens rapport men fortfarande klart sämre än förra året. Ändå handlades aktien i ATH innan dagens rapport (trots att man visste att vinsten skulle bli mycket lägre än förra året) och gick sen ner lite på rapportdagen (trots att rapporten var bättre än det man väntat sig). Låter lite som upp och nervända världen kan man tycka.

I övrigt tycker jag både siffrorna och positiviteten i Castellums rapport var imponerande. Visst de flesta hyreskontrakt är långa och har nu en massa företag med kontor i Castellums fastigheter insett att man lika gärna kan jobba hemifrån så har de inte hunnit säga upp kontrakten än. Så det är för tidigt att ropa hej och coronafaran över för Castellum. Men hittills påstår de sig inte se någon direkt svaghet för hyresnivåerna på kontor (bara 8% av Castellums lokaler utgörs av butik, hotell och restaurang som drabbats hårdare). Att förvaltningsresultatet för första halvåret har stigit med 9% och att redan nu mer eller mindre lova höjd utdelning för nästa år (för 23e året i rad) tycker jag varit härligt kaxigt. Runt 3,6% direktavkastning nu och kan de fortsätta höja utdelningen med låt säga 8% om året blir det en totalavkastning på klart över 10% (jag räknar då med att kursen stiger i samma takt som utdelningen det vill säga att direktavkastningen över tid ska ligga kvar på ungefär dagens nivå).

Som tur är har jag inga större pengar att köpa aktier för just nu. Så jag slipper bekymra mig. Det har inte kommit in några utdelningar senaste veckorna och imorgon dras skatten för andra kvartalet från kapitalförsäkringarna. Nästa vecka får min fru lön och jag plockar ut lite pengar ur firman. Det som blir över när vi betalt räkningarna går främst till sparkontot där vi fortsätter bygga tillbaks bufferten som minskade när jag köpte aktier som en dåre i mars-april. Några få kronor över till aktieköp blir det nog också, men då lutar det som det känns nu åt lite Investor (där man har 20-25% substansrabatt att falla tillbaka på om börsen i allmänhet eller exempelvis Atlas Copco som står för 16% av substansvärdet i framtiden skulle visat sig vara lite dyra för tillfället) och Volati pref (där man får så gott som säkra 6,6-6,7% i utdelning). Kursen i Volati pref påverkades knappt alls av den omvända vinstvarningen i Volati från i måndags (då stamaktien gick upp runt 20%), trots att den redan låga risken borde minskat ytterligare lite med det fina resultatet.

Trots ovanstående babbel om att börsen kanske är dyr så är det som vanligt det bästa rådet för dig som håller på att bygga upp ett kapital att månadsspara på börsen (aktiefonder eller aktier) och köpa för ungefär samma belopp varje månad. Att gissa om börsen gått upp för mycket eller för lite senaste kvartalet är väldigt svårt. Och jag är inget bra på det.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.