19 Oct, 2023

Rapportsäsongen

Uppdaterad:
19 Oct, 2023

Även om jag följer börsen med något lägre energi än för några år sedan är det alltid lite kul när rapporterna kommer in. Då huvudspåret är att behålla de aktier jag har och eventuellt när läge kommer sälja något för att ytterligare vikta upp andelen indexfonder så spelar inte rapporterna för ett enskilt kvartal någon större roll. Det ska extremt mycket till för att jag ska agera på något sätt på en kvartalsrapport.

Några tankar om veckans rapporter:

Trots att jag inte längre äger Telia kunde jag inte undgå att de kom med en oväntat stark rapport idag med en kursuppgång på runt 8%. Sedan jag bytte från Telia till Tele2 för ungefär ett år sedan har dock Tele2 fortfarande gått något bättre (eller mindre dåligt). Men det här blir en sådan grej som jag ändå kommer följa upp under några år till för att se om bytet var bra eller dåligt.

En affär som jag någon gång kommer göra är att sälja Volvo och köpa mer Industrivärden för pengarna. Logiken är helt enkelt att Volvo utgör en stor del av Industrivärden och kan jag köpa investmentbolaget till rabatt får jag tillbaka en del av Volvoaktierna till rabatt och dessutom lite riskspridning på köpet. För ett antal år sedan hade jag rätt många innehav som jag ”ägde dubbelt” då de ingick i Investor och Industrivärden (exempelvis Sandvik, ABB och SCA) men nu är det bara Volvo som återstår. Jag har funderat kring min försäljning av Volvo i flera år men hittills inte känt att läget är rätt. Och det känns inte som läge att sälja nu efter den här rapporten heller. Bolaget går starkt (även om det kommer säljas lite färre lastbilar 2024 än 2023) och kassan är enorm. Så jag får tålmodigt vänta på att aktien blir högre värderav eller att Industrivärden kommer upp i en rabatt på minst 15%. Tills dess får jag nöja mig med Volvos utdelningar som troligtvis kommer landa på en direktavkastning på 6-7% även de kommande åren.

Nästa vecka ser jag främst fram mot Evolutions rapport. Ett bolag jag inte äger alls i huvudportföljen men som är mitt största innehav i mitt pensionssparande. Här talar väl allt för att den höga tillväxten mattas av med tanke på att folk har mindre pengar kvar till spel med tanke på inflation och räntor. Men på längre sikt borde vinsten kunna växa med runt 20% om året tycker jag vilket med bolagets nuvarande värdering borde kunna göra att även aktien går upp i ungefär samma takt.

Ja inga knivskarpa eller nyskapande tankar eller våghalsiga bet här som ni ser. Men det är det fina med börsen, man behöver bara vara långsiktig och prestera ungefär som index (enklast genom att köpa indexfonder så klart) så blir det troligtvis väldigt bra. Själv har jag haft en uppgång på runt 7 miljoner, varav det mesta har kommit de senaste åren. Och förmodligen kommer jag säga så även 2035 att jag följer rapporterna med ett halvt öga, agerar väldigt lite och att den mesta tillväxten av portföljen kommit de senaste åren. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.