17 Jan, 2024

Rapportsäsongen

Uppdaterad:
24 Jan, 2024

I dagarna drar rapportsäsongen igång och nästa vecka tar det fart på riktigt. Just den här delen av året är det alltid lite extra intressant med tanke på utdelningsbeskeden som kommer i samband med Q4-rapporterna. Spänningen för egen del är dock inte riktigt lika stor som den varit tidigare år. 

I och med att jag sålde min stabilaste utdelningsaktie Johnson&Johnson i somras för att köpa en global indexfond istället och dessutom la allt nysparande under hösten i indexfonder utan utdelning så har jämförelsen i utdelning år för år tappat lite av sin relevans. Jag har heller inget exakt mål i kronor för portföljens utdelning under 2024.

Jag ser fortfarande utdelningarna som ett utmärkt kassaflöde och ett skönt sätt att få ut lite pengar ur portföljen utan att behöva ta en aktivt beslut om när och hur mycket som ska säljas. Inte minst nu när KF-skatten som ska betalas en gång i kvartalet blir klart högre från nästa kvartal (det som ska betalas nu i januari baseras på kvartal 4 dvs på den något lägre skatten som rådde 2023) är det skönt att inte behöva sälja av innehav löpande för att kunna betala skatten.

När det kommer till rapporter i allmänhet kommer jag kolla lite närmare på Evolution (största innehavet i min pensionsportfölj där jag kan tänka mig att både köpa och sälja), Castellum (redan meddelat att det inte blir någon utdelning i år heller, men ett stort innehav i en lite turbulent bransch) och Kindred (kul att försöka skaffa mig en tydligare bild om framtiden med uttåg ur USA, status på strategiska översynen och få en bild av vad en rimlig vinst per aktie skulle kunna vara under några "normala år" 2024-2026 i väntan på eventuell försäljning).

Vad gäller utdelningsbesked ser jag mest fram emot Investor (brukar inte vara så spännande rapport i övrigt så man får passa på och njuta när något händer och en stort innehav så varje 25 öring gör lite skillnad), Tele2 (ett bolag där större delen av avkastningen kommer från utdelning och det vore skönt att känna att bytet från Telia var smart), Volvo (hur går tankarna med enorma kassan?) och H&M (vill familjen Persson maxa utdelningen för att kunna snabba på sina köp eller ska vi harva på med samma utdelning i kombination med återköp?).

Ja om några veckor vet vi lite mer i alla fall. Men det viktiga är trots allt att både svenska och globala börsindex inkl utdelning har minst dubblats från dagens nivå till 2035 och fyrdubblats till 2045. Allt annat är bara brus.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.