14 May, 2024

Sålt av lite fonder för att amortera på bolånet

Uppdaterad:
14 May, 2024

Jag har grubblat en del på hur jag ska hantera börsuppgången de senaste månaderna. I grunden vet jag att det bästa är att inte försöka spela smart och tajma marknaden, men samtidigt har uppgången sedan i slutet av oktober varit den snabbaste uppgången i kronor någonsin för vår portfölj.

Det gjorde att jag till slut efter mycket velande fram och tillbaka igår kväll efter börsen stängning la in en säljorder på 100 000 kr fördelat på lite olika indexfonder. Det här handlar alltså om ett sälj på en bra bit under 1% av portföljen och är alltså inte ett tecken på någon stark tro att börsen ska braka ner i avgrunden från dagens nivå. Och heller inget som kommer gå att mäta effekten av om jag om 10 år tittar tillbaka på den historiska avkastningen.

Pengarna kommer gå till amortering av bolånet. Vi har redan maxat det flexutrymme på 500 000 kr som finns i Avanzas bolån för Private Bankingkunder. Dvs pengarna som nu stoppas in kommer inte gå att få ut igen lika enkelt som när man amorterar inom flexutrymmet. Jag ser det dock som osannolikt att vi skulle vilja plocka ut mer än 500 000 kr genom att öka upp just bolånet. Så det är förhoppningsvis ett mindre problem. 

Tajmingen kan så klart ifrågasättas. Börsen är i en stark trend och många menar att man ska låta trenden vara ens vän. Samtidigt är boräntorna på väg ner. På kort sikt sparar vi in nuvarande räntan på 4% på dessa pengar, men inom kort kanske det handlar om att vi får 3% om året före ränteavdrag som minskad räntekostnad på dessa pengar. Något som börsen så klart bör slå på lång sikt. Vilket inte är något som jag kommer gråta över om det blir så, eftersom drygt 99% av pengarna ligger kvar på börsen. 

Får vi ytterligare 5-10% uppgång under resten av året tänker jag mig att jag kanske säljer av ytterligare 1%. Och skulle det vända ner i närtid så får jag känna mig lite smart att jag tog hem lite nära ATH.

Utöver pengarna på börsen och den låga belåningen av bostaden har vi väldigt lite pengar i buffert och inga räntefonder eller andra ränteplaceringar. Så jämfört med en klassisk 80/20 eller 60/40 portfölj som ibland rekommenderas vid FIRE är det en bra bit kvar.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.