25 Mar, 2024

Singles tax

Uppdaterad:
25 Mar, 2024

Tydligen har något som kallas "singles tax” blivit en snackis i USA.  Det handlar så klart inte om någon riktig extra skatt för singlar utan om det faktum att det på många sätt är billigare att bo ihop med någon. Och det här är något jag verkligen skriver under på och har skrivit om många gånger.

Men när DN skriver om det och tar upp följande argument från en amerikansk kvinna tycker jag det blir riktigt larvigt “Singles tax är att behöva kasta hälften av din mat varje vecka eftersom du inte hinner äta upp allt innan det blir dåligt.”

Visst det finns kanske någon enstaka färskvara som inte går att frysa in där storpack är billigare, men det måste ändå vara på marginalen. Jag skulle säga att all mat vi äter skulle gå att få till exakt samma pris per portion oavsett om vi lagade en eller två portioner. Om vi inte ska grotta ner oss och räkna in elpriset för att köra spisen. 

Så som vanligt finns det risk att man missar de verkliga frågorna pga dåliga exempel. För det är helt klart rymligare att bo på 2 personer på 50 kvadrat än 1 person på 25 kvadrat. Om det är så klart billigare att dela på abonnemang och streamingtjänster etc. Dessutom har väldigt många kostnader som tex el, fjärrvärme, vatten etc en hög fast startkostnad som sen påverkas rätt lite av förbrukningen vilket verkligen missgynnar singelhushåll. Det är väl dessutom lite konstigt i tider när minskad förbrukning ska uppmuntras. För det uppmuntrar inte direkt ett sparsamt beteende när man bara får ner kostnaden med en bråkdel av den minskade förbrukningen för den som använder mindre el, vatten eller värme pga av att den höga och fasta startkostnaden inte sänks. 

Enligt ICA-banken, som inte räknat in mat och annan nonsens, skiljer det 3000-5000 kr i månaden för någon som bor själv jämfört med att vara sambo. Då har de räknat att singeln bor i en etta och paret i en tvåa. Den ekonomiskt sinnade får bara passa sig så familjen inte plötslig består av 3-5 personer till följd av samboskapet. För då är nog besparingen snabbt borta.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.