4 Jun, 2024

Skatteåterbäring

Uppdaterad:
4 Jun, 2024

I helgen fick jag besked om min skatteåterbäring och det blev några kronor tillbaka. Jag har redan på förhand bra koll på omsättning och kostnader i min lilla firma och betalar därför in rätt lagom med preliminärskatt utifrån vinsten, men förra året maxade jag min avsättning till pension via IPS vilket gjorde att skatten här och nu blev lite lägre (jag får sedan betala skatt när jag tar ut pensionen). Så därav lite pengar tillbaka.

Eller tillbaka och tillbaka, jag har satt en utbetalningsspärr hos skatteverket så pengarna ligger kvar som ett plus på mitt skattekonto. Så jag behöver nu inte sätta in några pengar på kommande 3 månaders dragning av preliminärskatt. Kanske inte det mest spännande man kan unna sig för skatteåterbäring…

Det kanske säger något om ens inställning till pengar men även ekonomiska läge vad man gör med skatteåterbäring.

  1. Använder det till betala av det som man redan unnat sig, då man räknade med skatteåterbäring och gick ut handlade på kredit redan när deklarationen var inlämnad.
  2. Köper något som man vill unna sig då det är oväntade pengar som kommer som en gåva från ovan.
  3. Sparar i något med extra hög risk eftersom det ligger utanför det vanliga sparandet.
  4. In i det långsiktiga sparandet bara. Då bufferten så klart redan är på plats.
  5. Låter pengarna ligga kvar på skattekontot för att minska behovet eller risken att betala in extra skatt i framtiden.

Var på skalan är du?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.